Consector Förklarar
10 tips för dig som ska växla valuta inför utlandsresan

10 tips för dig som ska växla valuta inför utlandsresan

När du ska växla pengar för utlandsresan vill du naturligtvis få så mycket lokal valuta som möjligt för dina svenska kronor.Här är tio tips och knep för dig som vill få valuta för dina pengar.

1. Bankomat är bättre än växlingskontor och bank

Normalt sett är det billigare att skaffa ett lands lokala valuta i bankomat på plats än att växla till sig kontanter innan resan. Bankomat är som regel också bättre än att gå till ett växlingskontor på resmålet. Men se upp för fasta uttagsavgifter i utländska bankomater. Priset för dessa kan finnas på ett anslag på automaten eller direkt på skärmen. Tycker du att avgiften är för hög ska du avbryta uttaget. Det kan dock vara en god idé att ha med sig en mindre summa pengar i lokal valuta så att du klarar dig första dagen – då du har mycket annat att stå i med transfer från flygplatsen, bagage och hotellincheckning.

2. Välj lokal valuta när du betalar med kort

Om du betalar med ett svenskt kredit eller betalkort utomlands får du ofta frågan om du vill betala med lokal valuta eller med svenska kronor. Det allmänna rådet är att alltid välja lokal valuta. Detta på grund av att de banker som äger bankomaterna ofta har en kurs för svenska kronor som är 3-5 procent sämre än om du betalar med lokala pengar. Väljer du resmålets lokala valuta sköts växlingen istället av din svenska bank eller ditt kreditkortsföretag, som vanligtvis har en bättre växlingskurs. EU:s regler säger att ”så länge du betalar i euro och inom EU ska du inte betala högre avgift än för en nationell elektronisk överföring av motsvarande belopp i euro”.

3. Hur mycket kontanter får jag ta med mig?

Vid resor inom EU finns inga formella begränsningar för hur mycket pengar du får ta med dig. Men när du reser ut eller in över EU:s yttre gräns får du ta med dig max 100.000 svenska kronor eller 10.000 euro i kontanter. Som kontanter räknas i detta sammanhang även även resecheckar, checkar, reverser, skuldebrev, obligationer, aktier, postanvisningar och värdepapper. Har du med dig mer pengar över EU:s gräns ska detta anmälas till tullen. Det kan ske antingen genom att gå på rött, med en blankett eller på nätet. Läs mer hos Tullverket

4. Ha en reservkassa i kontanter

Det kan alltid vara bra att ha med sig en reservkassa med kontanter i lokal valuta eller någon allmänt erkänd valuta som euro eller amerikanska dollar. Se till att förvara dina reservpengar separat från din vanliga reskassa, ifall du skulle bli bestulen. Det kan också vara en god idé att ha med sig två olika betal/kreditkort, ifall det blir tekniska problem med ett kort.

5. Förladdade betalkort med EUR eller USD

Hos vissa växlingskontor och på nätet kan du skaffa förbetalda betalkort. Dessa finns vanligtvis med euro eller amerikanska dollar som grundvaluta – vilket gör att du får exakt kontroll över hur mycket pengar du gör av med i eurozonen eller USA, utan att behöva fundera över växelkurser. Med ett förladdat kort blir det dessutom lättare att hålla isär reskassan och din vanliga privatekonomi. Se bara upp med villkor och avgifter. Ett förbetalt kort kan dessutom vara ett bra alternativ som reservkassa. Eller att skicka med barnen, om de reser utomlands på egen hand.

6. Kort fungerar inte överallt

Tänk på att kreditkort inte fungerar överallt. Detta kan även gälla i rätt stora affärer och restauranger i länder i vår närhet, som till exempel Tyskland. Därför bör du alltid ha tillräckligt mycket kontanter med dig. Det kan också vara en bra idé att betala kontant om du tycker att något verkar lurt med en butiks korthantering.

7. Så undviker du att bli lurad

Se upp så att du inte får gamla, ogiltiga sedlar i växel. Ta dig en ordentlig titt på de riktiga sedlarna, så att du lär dig att skilja dem från ogiltiga eller falska pengar. Var också uppmärksam så att du får rätt växel tillbaka när du handlar. Om du tror att någon försöker lura dig, kontakta den lokala polisen. Betalar du med kort ska du alltid vara uppmärksam mot skimning, där bedragare läser av ditt kort och stjäl din kod i kreditkortsterminalen. Se upp om det verkar sitta någon extra utrustning på kortterminalen eller bankomaten. Om något verkar konstigt bör du avbryta köpet och betala med kontanter istället.

8. Här kan du se aktuella valutakurser

Aktuella valutakurser från Riksbanken kan du hitta hos valuta.se, eller här

9. Så bestäms valutakursen

Ett lands valutakurs (hur mycket de lokala pengarna är värda jämfört med andra valutor) bestäms i princip av hur ordnad och stark ett lands ekonomi är. I euro-zonen återger eurons kurs den genomsnittliga styrkan i de medverkande ländernas ekonomier. Ett lands prisnivå (hur mycket saker kostar) är en annan sak. Den bestäms istället av till exempel kostnadsläget och olika varors lokala tillgång och efterfrågan.

10. När valutamarknaden är orolig

Om du reser till ett land med valutaoro kan det vara bra att ha en reservkassa med en mer stabil och samtidigt allmänt erkänd valuta. Euro, US Dollars och brittiska Pund brukar accepteras på de flesta håll. I ett land med orolig valutamarknad eller okontrollerad inflation kan det vara bra att inte ta ut för mycket kontanter på en gång, eftersom de riskerar att falla i värde innan du hinner använda dem.