Consector Förklarar
11 smarta tips för att spara pengar

11 smarta tips för att spara pengar

Har du ont om pengar? Vill du bli en smartare konsument? Vill du få pengar över till annat? Vill du öka ditt utrymme för att investera eller pensionsspara? Här är elva tips som kan hjälpa dig att spara tusentals kronor varje månad.

 

 1. För att kunna spara pengar måste du ha överblick över din ekonomi. Hur mycket har du kvar när alla dina fasta utgifter är betalda? Hur prioriterar du när det gäller sådant som är nödvändigt respektive nöjen? Vad är viktigt och vad kan du klara dig utan?

 2. Samla dina lån. Om du har många olika lån, krediter och kreditkort kan du spara tusentals kronor varje månad genom att samla alla dina lån. Se våra räkneexempel här.

 3. Om du har bolån, tänk på att välja en löptid på räntan som passar dig. Om du har utrymme i din ekonomi är alltid rörlig ränta det billigaste på lång tid. I takt med att du betalar av på lånet sjunker räntekostnaderna. Du kan även spara räntepengar genom att göra en extra amortering eller betala av snabbare.

 4. Samla dina försäkringar i ett bolag. Ofta kan man få rabatt genom att samla hemförsäkring, bilförsäkring, djurförsäkringar och annat hos samma bolag. Ring runt och jämför den totala kostnaden.

 5. Det blir alltid billigare att spara för att köpa prylar än att köpa dem på kredit. Detsamma gäller till exempel resor och kläder. Och glöm inte att jämföra priser på nätet innan du köper något.

 6. Handla kläder i second hand-butiker. Det är inte bara billigare, utan kan även ge dig en mer personlig klädstil. Försök satsa på kvalitet, som håller i flera säsonger. Och om dina kläder går sönder har många kemtvättar skrädderiservice, där du kan laga det som är trasigt till ett lägre pris än att köpa nytt.

 7. Gå igenom alla dina småutgifter för telefon, internet, prenumerationer, e-tjänster, streamingtjänster och annat. Finns det sådant som du inte använder och kan säga upp? Finns det billigare alternativ? Finns det gratis alternativ på nätet?

 8. Storhandla, köp storförpackningar och laga mat i storkok. Genom att laga flera portioner samtidigt och frysa in kan du spara mycket pengar. Eller gör dubbla portioner till middag och ta med dig den andra i en lunchlåda till jobbet nästa dag.

 9. Förnya inte gym-medlemskapet om du inte använder det. Att promenera, jogga, cykla, åka längdskidor eller spela street-basket med några vänner är gratis alternativ som både bränner kalorier och förbättrar konditionen.

 10. Om du kan så cykla, åk kollektivt eller samåk till jobbet istället för att köra egen bil.

 11. Betala alla räkningar i tid, för att undvika påminnelse- och förseningsavgifter.

 

Tänk också på att det går att tjäna extra pengar på sådant du är bra på. Om du fakturerar via till exempel Frilansfinans eller Cool Company slipper du allt krångel med bokföring, skatter och avgifter.