Consector Förklarar
21 Spartips för ditt bröllop

21 Spartips för ditt bröllop

Att ha ett stort bröllop kan kosta stora pengar. Därför gäller det att planera i god tid, att göra upp en realistisk budget och att undersöka olika alternativ. Här går det att spara pengar utan att bröllopet för den sakens skull blir mindre festligt. Detta är inte en checklista över allt man behöver tänka på när man planerar ett bröllop. Däremot är det en lista med olika tips för att hålla kostnaderna nere.

Tips för att spara pengar vid ditt eller barnens bröllop

 1. Sätt upp en budget. På så sätt kan ni lägga tonvikten på det ni tycker är viktigt.
 2. Gör en checklista, så att ni har kontroll och kan boka av allt som behöver göras. På så sätt slipper ni kostsamma lösningar i sista minuten.
 3. Var ute i god tid. Då kan ni jämföra olika alternativ och priser i lugn och ro.
 4. Brudklänning och vigselringar kan lätt dra iväg ekonomiskt. Bestäm en nivå och jämför priser. Om ni handlar på nätet, gör det då i god tid så att ni hinner kontrollera kvalitet och göra eventuella ändringar.
 5. Glöm inte bort att det finns ett stort andrahandsutbud av brudklänningar. För honom är det billigare att hyra en frack än att köpa en.
 6. Varför inte låta tillverka era vigselringar av gamla guldsaker som smälts ner och görs om?
 7. Trycksaker kan beställas billigt hos t.ex. Vistaprint. Är du eller någon närstående skicklig på formgivning kan det också fungera att göra och printa dem själv.
 8. En inbjudan kan bli så gott som gratis om ni gör den som en hemsida eller en video på nätet.
 9. Fundera igenom hur många som ska bjudas. Någonstans måste man dra en gräns. Det är nu för tiden allmänt accepterat att bjuda fler till kyrkan än till den efterföljande festen, även om man då bör vara tydlig för att undvika missförstånd.
 10. Om vigseln och festen hålls på samma ställe slipper du krångel och kostnader för transporter.
 11. Att hålla bröllopsfest i en festvåning eller abonnerad restaurang brukar bli dyrt. Fundera över vilka andra lokaler som finns.
 12. Ordna så att samma blommor kan användas både under vigseln och middagen.
 13. Du har rätt att ta in alkohol från utlandet för personligt bruk. Dit räknas till exempel egen bröllopsfest. Så det kan löna sig att ta bilen till gränsbutikerna Tyskland en helg.
 14. Ni kan även ha bar till självkostnadspris (efter middagen) istället för fri bar.
 15. Om du bokar catering, konditor och musiker kan du spara pengar på att vara ute i tid och på att undvika de största bröllopshelgerna.
 16. När det gäller bröllopsfoto kanske det finns folk i er bekantskapskrets som tycker att det skulle vara roligt att ta hand om den saken. Men ta inte vem som helst, utan någon som du vet är duktig.
 17. Boende för bröllopsnatten bör bokas tidigt, innan de mest prisvärda alternativen försvinner.
 18. Bröllopsresan blir normalt sett billigare och valfriheten större om ni bokar den i god tid.
 19. Ordna en insamling till bröllopsresan istället för presenter.
 20. Tänk på att ni kan använda bonuspoäng på flyget för att uppgradera till Business eller First Class (om ni flyger reguljärt) på bröllopsresan.
 21. Tänk utanför boxen. Man kan ha en borgerlig vigsel med några få gäster och en bröllopsfest li

Låna pengar till bröllopet? Enligt en undersökning genomförd av Synovate på uppdrag av Swedbank år 2010 kostar ett svenskt bröllop i genomsnitt 54.000 kr. Detta är utanför för de flesta människors vardagsbudget, så det är vanligt med bröllopslån. Tar man ett privatlån till sitt bröllop är det viktigt att jämföra räntor, avbetalningstid, villkor och den totala kostnaden. Här kan vi på Consector hjälpa dig att helt kostnadsfritt jämföra låneerbjudanden från ett 20-tal banker.