Consector Förklarar
33 tips för ett billigare bröllop

33 tips för ett billigare bröllop

Att gifta sig kan kosta i stort sett hur mycket som helst, men det måste inte vara dyrt. Ni kan ordna ett underbart, minnesvärt till en kostnad som ni kan leva lyckliga med.

Ett billigare bröllop kan dels spara pengar, dels faktiskt stärka förhållandet på längre sikt – genom att ni inte går in i äktenskapet med en ångestskapande skuldbörda hängande över er. Här kommer massor av bra tips för hur man kringgår Det Stora Slukhålet.

För bok över alla kostnader

Genom att ta ett järngrepp om vad allting kostar kan ni göra intelligenta val. Är det här verkligen värt den högre kostnaden? Ska vi inte hellre satsa de pengarna på en annan detalj? Denna del kan underlättas med hjälp av ett bröllopslån.

Planera alla inköp noggrant

Köp ingenting på impuls. Gör listor, jämför priser, ifrågasätt varje inköp. Behöver vi verkligen det här? Är den dyrare verkligen så mycket bättre än den billigare? Sätt in stöten där det verkligen, verkligen gör skillnad.

Lägg upp gemensam ekonomi

Snart kommer ni att vara en ekonomisk enhet istället för två. Gå igenom alla abonnemang för el och teve osv, slå ihop försäkringar och gör er av med hälften av kapitalvarorna så kan ni skaka fram ”gratispengar” till bröllopet!

Välj en billigare brudklänning

Det finns fina och billiga klänningar som passar perfekt till bröllop. Du kan enkelt förhöja den med egna applikationer av tyll eller spets. Det här projektet bör startas i mycket god tid!

Laga maten själva

God och vacker mat måste inte komma från en stjärnkock med omöjligt efternamn. Idag har många tillräckligt kunnande för att ordna en egen flott middag. Eller kanske finns det någon i er närhet som är grym i köket och skulle bli hedrad över uppdraget?

Överskatta inte folks hunger

Visst är det trevligt med en fin middag, men folk kommer inte på ert bröllop för att svulla. Tänk på att man ska orka dans och festa direkt efter middagen. Ta det lite lätt.

Bjud på smörgåstårta

Elegant och festligt och inte alls så dyrt som en femrätters fransk gourmetmeny.

Bjud på en lätt middag

Tänk på att ätandet ”störs” av trevlig konversation med bordsgrannar och ständiga tal till bröllopsparet. En bröllopsmiddag är inte rätt ställe att göra livets största kulinariska erfarenhet. Det är skönt för alla om ätandet är enkelt och lättsamt.

Bjud på knytkalas

Det är faktiskt fullt möjligt att ni bara bjuder på dryck och kanske en ståtlig tårta, medan gästerna bidrar med rolig och näringsrik skaffning. Okonventionellt och uppfriskande.

Hitta en billig lokal

Festen måste kanske inte hållas i den överdyra lokal ni först kom att tänka på? En bygdegård ute på landet eller en fin gammal lada ute i skärgården kanske är precis vad ni behöver. Tänk igenom det.

Gör din egen brudbukett

Ta med en väninna, eller mamma, eller din blivande make, och gå ut i naturen. Svenska blomsterängar är en outsinlig källa till vackra blomster, och ingenting hindrar att du gör det här många gånger innan det är skarpt läge, även sommaren innan. Två somrar innan.

Låt en vän ordna håret

Känner ni någon som är duktig på hår? Även en avlägsen bekant, eller bekants bekant, kan vara idé. För en frisör under utbildning kan ett sånt här uppdrag bli en fjäder i hatten.

Gör din egen brudsminkning

Att gå iväg och bli sminkad är lyxigt, men är det värt det? Du kan uträtta små underverk på egen hand, och då har du sparat in på en ganska stor kostnad. Fler tips följer.

Köp inte nytt smink

Utgå från det smink du brukar använda. Du behärskar det, du vet att det funkar. Lägg till någon liten detalj om du verkligen ser en vinst, men gör inte sminkinköpet till en stor post på utgiftssidan.

Lägg sminket flera gånger på prov

Träna på brudsminkningen. Gör den gång på gång så att den verkligen sitter. Dels så att du är säker på hur det ska vara, dels så att du kan lägga den i sömnen. Använd kamera för att får en objektiv bild av resultatet!

Använd smink av god kvalitet

Tänk på att sminket ska sitta på under en lång, händelserik dag och kanske en bit in på natten.

Planera in sminkningen

Se till att du inte är ett dugg stressad när et är dags att lägga på sminket. Du kommer kanske vara lite skärrad ändå, men du ska inte ha tidspress. Gör sminkningen till en helig stund.

Grunda med återfuktande kräm

Glöm inte den detaljen för en lyckad sminkning. En oljefri, återfuktande kräm lägger grunden för en slät och fin make up.

Använd primer

Efter den återfuktande krämen är det dags för en riktigt bra, helst silikonfri, primer som ser till att din foundation sitter under hela denna viktiga dag.

Ta lagom med foundation

Ta jämt så mycket att du jämnar ut hudtonerna, men inte så tjockt att det täcker över eventuella blemmor. Till det använder du en concealer.

Använd svamp eller borste

Undvik att applicera din foundation med fingrarna, och var noga med att tona ut effekten ner mot halsen. Skarpa linjer där sminket slutar är ett big no no i samband med en öppen klänning.

Sminka andra kroppsdelar

Som nämndes ovan, se till att andra synliga kroppsdelar inte skiljer sig alltför mycket från ansiktet, till exempel bröst och nacke. Samtidigt måste du undvika att sminket färgar av sig på klänningen.

Ta i lagom

Självklart ska det vara lite extra när man gifter sig, men rekommendationen är ändå att iaktta en viss återhållsamhet. Piffa lite extra, men gör dig inte till någon annan!

Smycka bordet med natur

Gå ut och se er omkring. Det finns så mycket vackra föremål ute i naturen. Stenar, träbitar, blomblad förstås men även gröna växter av olika slag.

Bejaka IKEA

Det är inget fel att välja vackra och billiga saker från IKEA till bord och servis. Lägg sedan till präktiga ljusstakar eller någon annan detalj, så blir bordet vackert och elegant utan att kota en förmögenhet.

Dominera eBay

Ni kan hitta i stort sett alt ni behöver på eBay, Tradera, Blocket m fl sajter. Börja bara i riktigt god tid så att ni får koll på marknaden, och så att de där riktiga fynden hinner dyka upp.

Hitta ett billigt fordon

Ta inte första bästa limousin inkl chaufför, utan ta god tid på er och sök igenom bekantskapskretsen. Säkert finns det någon som kan tänka sig att köra er till och från bröllopet, och kanske står det en ståtlig kärra i något garage någonstans som ni inte visste om?

Gör egna inbjudningskort

Vem av er är kreativ? Eller, vem i era sammanlagda vänkretsar har ett estetiskt sinnelag utöver det vanliga? Gå den vägen.

Hitta en alternativ fotograf

En duktig hobbyfotograf som ni känner kan vara nog så lyckat resultat, det kanske blir mer avslappnat, och ni har all tid i världen. Eller hör er för på en utbildning där en ung, lovande fotograf skulle bli glad för chansen att få öva sina färdigheter och bygga en portfolio.

Ha självkostnadspris i baren

Ni behöver verkligen inte bjuda ett stort festsällskap på gratis sprit. Sprit till självkostnadspris är mer än nog av överraskning för de allra flesta.

Låt Spotify stå för musiken

Det går alldeles utmärkt att dansa utan levande musik. Gör er egen spellista, som ni sedan kan dela med alla gäster som en liten extra feature. Särskilt billigt om ni redan har abonnemang, men det får vara Premium då, utan reklamavbrott.

Byt presenter mot bidrag

Istället för att få tio paket av samma glas (som stod högst upp på listan) kanske gästerna kan få bidra (anonymt) till er fantastiska, oförglömliga bröllopsresa? Öppna ett speciellt Instagramkonto eller Facebookgrupp, ta med kameran, och ge dem något tillbaka.

Gift er i det gröna

Ett visst vågspel förstås, med tanke på klimatet häruppe i Norden, men därför också en ganska unik och magisk upplevelse när det blir bra. Det kommer att bli bra!