Consector Förklarar
4 tips att shoppingbanta

4 tips att shoppingbanta

Vi lever i en shoppingkultur där konsumtion har blivit ett nöje istället för ett måste – du köper ett par skor och intalar dig själv om att du bara måste ha dem. Det har ju ändå varit en skitdag, och de där snygga skorna kommer helt klart att få dig på bättre humör. Dessutom kan de ju faktiskt vara slutsålda redan i morgon. I det läget glömmer du bort de andra 20 par skor i garderoben där hemma – för att inte tala om pengarna du hade kunnat spara.

För många blir det en obalans i shoppandet. Om du vid olika tillfällen shoppat för mycket, kanske för att bli bättre till mods – så är det nog dags att tänka över ditt beteende.

Vid vilka tillfällen känner du för att shoppa? Är det när du ligger uttråkad i soffan och bara råkar klicka hem lite kläder i varukorgen? Eller efter en tung dag på jobbet – en ny väska kan ju alltid lätta upp humöret lite? Eller är det mejlet i inkorgen med ”specialerbjudandet bara till dig” som får dig att nappa?

Oavsett vilket är du är inte ensam, och du har mycket att vinna på att tänka några gånger extra både på vad som får dig att shoppa och hur mycket du kan spara på att låta bli.

Här är fyra steg för att hjälpa dig på traven:

  1. Ta inte med kortet

  Ska du bara åka till jobbet – lämna bankkortet hemma. Det ger dig färre möjligheter att shoppa på impuls.

  2. Använd bara kontanter

  Att använda kontanter får dig att tänka efter en extra gång. Kort är abstrakta och kontanter är konkreta, så fungerar hjärnan.

  3. Sätt en maxbudget för shopping
  varje månad

  Ta ut denna summa i kontanter och lägg resten på sparkontot.

  4. Sov på inköpen

  Gör det till en principsak att inte shoppa på impuls. Låt det gå en natt och känn efter. Då vet du med säkerhet om du bara försökte fylla ett tomrum eller om du verkligen ville ha produkten.

Med dessa enkla knep kommer du förmodligen snart märka att din shopping är kopplad till ditt humör och dina känslor. Förhoppningsvis får du en tankeställare som både du och ditt sparkonto kommer att må bättre av.