Consector Förklarar
5 ekonomiska misstag och hur du rättar till dem

5 ekonomiska misstag och hur du rättar till dem

Alla gör ekonomiska misstag i sitt liv, vissa gör det mer än andra men en sak är säker – det är aldrig för sent att göra något åt det. Att många har dålig koll på sin ekonomi är föga chockerande, och trots att vi innerst inne vet vad vi borde göra åt det så förbiser vi det till stor del. Här listar vi klassiska ekonomiska misstag som många känner igen sig i, och vad man kan göra åt det.

1. Pengarna tar slut – men du vet inte var de tar vägen

I slutet av månaden är pengarna slut, men du vet inte riktigt var de tagit vägen. Det är enkelt att spendera pengar när man vet att det finns på kontot, till exempel så fort lönen trillat in. Lösning: Se över din ekonomi. Vad spenderar du egentligen pengar på? Du kanske får en chock när du inser hur mycket pengar du spenderar på uteluncher varje månad eller hur många onödiga prenumerationer du har som inte används och kan avslutas.

2. Du sparar inte

Du har inga uppsatta sparmål och sparar inte överhuvudtaget. Att inte ha en finansiell buffert kan vara väldigt skadligt för din privatekonomi. Ibland uppstår nämligen situationer som kräver att man har sparade pengar: Tvättmaskinen slutar fungera, taket börjar läcka eller bilen går sönder. Har man ingen sparbuffert vid sådana tillfällen kan det bli förödande för ekonomin. Dessutom kanske du i framtiden vill köpa hus eller åka på en långresa. Då är det värt att ha ett sparkonto när den dagen kommer. Lösning: Börja spara! Alla kan spara åtminstone en liten summa varje månad. Allt är bättre än ingenting. Sätt upp en långsiktig sparplan. Till exempel så ger 700 kronor i månaden 25 200 kronor på tre år.

3. Du har högre utgifter än inkomster

Det är lätt att hamna i – och vänja sig vid – en dyr livsstil. Du kanske har ett litet sparkonto, men på grund av att du spenderar mer än vad du tjänar måste du leva fattigt i slutet av varje månad och ofta nalla lite från det sparkontot. Förmodligen har du en dyrare livsstil än vad du själv inser och spenderar dessutom pengar på fel saker. Lösning: Sätt en veckobudget! När alla räkningar är betalda och du satt över en del på sparkontot så delar du helt enkelt resterande belopp på fyra veckor. Då vet du exakt vad du har att röra dig med varje vecka, och behöver därmed inte leva fattigt i slutet av månaden.

4. Du har lån med höga räntor

Lån med höga räntor är en skuldfälla som dessvärre väldigt många har. Det kan handla om avbetalningar som inte är lika fördelaktiga som det verkade från början eller tidigare smålån och sms-lån som du betalar väldigt mycket för, bara i räntekostnader. Lösning: Samla lån och jämför räntor hos andra banker. Du kan sänka din månadskostnad med flera tusenlappar per månad.

5. Du investerar inte

Aktier och fonder är ofta något som lönar sig i längden, men något som få gör. Att handla med värdepapper ger ofta betydligt bättre avkastning än traditionella sparkonton, och en stor möjlighet att få pengarna att växa på sikt. Det är extremt många som dessutom låter pengarna ligga och samla damm i ett sparkonto med nollränta. Lösning: Är du inte påläst inom ämnet, spara pengar varje månad i en fond med låg risk. Fråga banken om hjälp om du känner dig osäker. Ju tidigare du börjar investera, desto bättre. Att bli ekonomiskt smartare är inte svårt, men det gäller att ta det lugnt i början och inte överskatta sina möjligheter.