Consector Förklarar
5 ekonomiska tips inför studiestarten

5 ekonomiska tips inför studiestarten

Du har fått ditt antagningsbesked och allt känns toppen! Men att börja studera innebär för många en förändrad ekonomi. Studenter går back i genomsnitt 326 kronor varje månad, enligt statistik från Sveriges Förenade Studentkårer, SFS. För dig som ska börja plugga är det därför en god idé att se över din ekonomi. Dagliga uteluncher och långa fikakvällar med vänner drar snabbt iväg. Här ger vi dig några tips för en lyckad studietid.

Planera din studieekonomi

När du planerar din studieekonomi måste du fundera över hur mycket pengar du behöver för att leva och hur mycket du behöver låna för att pengarna ska räcka. Gör en plan över dina inkomster och utgifter för att beräkna hur mycket du behöver för att få det att gå runt.

Vad krävs av dig under studierna?

När du fått studiemedel är det viktigt att följa studieplanen och klara dina poäng. Annars kan du få avslag när du sedan söker nya studiemedel för kommande termin. Om du mot all förmodan måste avbryta dina studier får du behålla de studiemedel du fått fram till avbrottet. Söker du då studiemedel på nytt prövar CSN resultatet för de veckor du studerade före avbrottet.

Var ska du bo?

I många studentstäder finns studentboenden med bra priser, men efterfrågan är stor, framför allt vid terminstart, och många förmedlare kräver att du stått i bostadskö i flera år. Från början kan det vara svårt och ju närmare studiestart du kommer desto större blir stressen att ordna boende. Ett tips är att kolla privata hyresvärdar – på Blocket och liknande. Många skriver egna annonser för att använda sitt kontaktnät över sociala medier – kanske har du någon bekant som känner någon som har tips eller som själva ska hyra ut i andrahand?

Om du vill jobba extra

Fribelopp är den maximala inkomst du har rätt till att tjäna under varje kalenderhalvår. Om du till exempel studerar i 20 veckor på heltid med fullt studiemedel får du ha inkomster upp till 85 813 kronor (före skatt) under ett kalenderhalvår utan att dina studiemedel minskas. Vilket fribelopp som gäller för just dig hittar du i ditt beslut om studiemedel.

Om du har barn

Om du har barn och studerar kan du få tilläggsbidrag. Du har rätt att behålla studiemedel för tillfällig vård av barn vilket innebär att de veckor du är hemma med sjukt barn inte förbrukas. Är du hemma med sjukt barn – anmäl det till CSN. Nu när du har koll på allt är det bara att njuta av studietiden. Lycka till!