Consector Förklarar
6 saker att tänka på innan du tar billån

6 saker att tänka på innan du tar billån

Har ni blivit fler i familjen eller är det helt enkelt bara dags att köpa ny bil? Jämfört med privatlån är billån ett lån som ofta ger bra ränta, då banken har bilen som säkerhet för lånen.

För att öka dina chanser till ännu bättre ränta är ett tips att jämföra olika långivare för att jämföra deras räntor och erbjudanden mellan varandra. Vi har listat några punkter som är extra viktiga att ta hänsyn till innan du tar ett billån.

 1. Se över din budget och sätt ett maxtak
  Det första du bör göra är att räkna ut vad du faktiskt har råd med varje månad. Sätt ett maxtak för vad din budget kan klara av innan du börjar leta. Annars är det lätt att bli ivrig och lockad av alla fina bilar ute på marknaden. Glöm inte att räkna med alla bilens kostnader i din budget. När du satt ditt maxtak är det dags att börja leta efter bilar!
 2. Kontantinsats vid bilköp
  Det finns olika alternativ att välja på när du ska köpa bil. Men oavsett om du tar lån hos en bilhandlare eller hos banken krävs oftast en kontantinsats på 20 procent av bilens totala pris. Saknar du kontantinsatsen kan du ta ett privatlån, ett lån utan säkerhet, som täcker hela köpesumman. Dock så har denna del av lånet oftast betydligt högre ränta.
 3. Tips: Många bilhandlare kan ibland ha riktigt bra erbjudanden med extra bra räntor, till exempel när de får in nya bilmodeller och behöver sälja ut de föregående. Håll utkik!

 4. Jämför räntor
  På samma sätt som med andra lån är det alltid en bra idé att jämföra olika bilhandlare, banker och lån – då har du möjlighet att pruta på räntorna. Tänk dock på kreditupplysningarna när du ansöker om flera lån, att ta för många kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet. En bättre idé kan vara att låta en låneförmedlare jämföra lånen åt dig. På så sätt får du bara en kreditupplysning men låneförmedlaren jämför bankerna åt dig och din vinning är oftast bättre villkor och många sparade tusenlappar.
 5. Tänk på löptiden
  Beroende på vilka möjligheter du har kan du välja att återbetala bilen under längre eller kortare tid. Generellt sett: kortare löptid = högre månadskostnad men lägre totalkostnad. Längre löptid = lägre månadskostnad men högre totalkostnad. Återigen, gå tillbaka till din budget och var realistisk med vad du har råd att betala varje månad.
 6. Kan du använda bostaden som säkerhet för bilen?
  Billån är ett lån med säkerhet och erbjuder oftast bra ränta. Men bostadslån har oftast ännu lägre ränta så en god idé kan vara att kolla med din nuvarande bank om det finns möjlighet att öka på lånen på bostaden ytterligare för att köpa bil eller lösa ditt nuvarande billån. Det kräver dock att du har möjlighet till det, du får alltid bara låna upp till 85 procent av bostadens värde.
 7. Räkna på den totala kostnaden för bilen
  Tänk på att det inte bara är månadskostnaden som avgör den totala kostnaden för billånet. Ju längre återbetalningstid, desto högre totalkostnad. Du bör även tänka på vad bilen kostar att äga, allt från besiktning och bränslekostnad till skatt och service.

Lycka till med din bilaffär! Vi på Consector finns tillgängliga för dig om du har några frågor eller behöver hjälp att förhandla dina räntor.