Consector Förklarar
6 saker att tänka på innan du tar billån

6 saker att tänka på innan du tar billån

Har ni blivit fler i familjen eller är det helt enkelt bara dags att köpa en ny bil? Förutom vilket märke, modell och färg du ska välja funderar du troligtvis även på hur du bäst finansierar bilköpet.

Det är ju få förunnat att kunna traska in hos bilhandlaren och köpa sin nya bil kontant. Och tillhör du skaran som inte har den möjligheten finns det som tur är flera andra vägar att gå. Vi har listat några saker som är viktiga att ta hänsyn till när du fattar beslut om hur du ska finansiera köpet av din nya bil. Hur du väljer att gå till väga kan nämligen ha ganska stor betydelse för den totala kostnaden.

 

 • Se över din budget och sätt ett maxtak
  Det första du bör göra är att räkna ut hur mycket du faktiskt har råd att lägga på bilen varje månad. Och glöm inte att det måste finnas utrymme för alla kringkostnader som exempelvis besiktning, drivmedel, skatt och service. Underlätta sedan för dig själv genom att sätta ett maxtak som är rimligt och ryms i din budget – och gör det innan du börjar leta, annars är det lätt att bli ivrig och lockad av alla fina bilar på marknaden.

 

 • Kontantinsats eller inte
  Det finns som sagt olika sätt att finansiera bilköpet på. En avgörande faktor är om du har / vill betala en kontantinsats eller inte. Att teckna ett billån hos en bilhandlare eller en bank kräver nämligen en kontantinsats på 20 procent av bilens totala pris. Lånebeloppet avgörs då av storleken på din kontantinsats.  Önskar du större flexibilitet kring lånebelopp och vill teckna ett lån som täcker hela köpesumman är det istället ett blancolån som är aktuellt för dig.

 

 • Jämför räntor
  Idag är räntan på blancolån oftast lika fördelaktig som räntan på ett billån. Så som alltid när det handlar om lån är det betydelsefullt att jämföra räntor hos olika banker och på de olika typer av lån som är aktuella. För att undvika försämrad kreditvärdighet på grund av för många kreditupplysningar i samband med att du ansöker om flera lån är det en god idé att låta en låneförmedlare göra jämförelsen åt dig. På så sätt görs en jämförelse mellan flera olika banker på endast en kreditupplysning. I slutänden resulterar det dessutom oftast i bättre villkor och många sparade tusenlappar.
 • Tänk på löptiden
  Beroende på hur dina förutsättningar ser ut kan du välja huruvida du vill återbetala bilen under längre eller kortare tid. Gå tillbaka till din budget och var realistisk med hur mycket du har råd att betala varje månad. Generellt sett innebär kortare löptid  på ett lån högre månadskostnad men lägre totalkostnad och längre löptid en lägre månadskostnad men högre totalkostnad. Den maximala avbetalningstiden på ett billån är oftast 5 år. Ett privatlån har en avbetalningstid på upp till 18 år och mer flexibilitet att styra månadskostnaden.
 • Kan du använda bostaden som säkerhet för bilen?
  Billån och blancolån har som sagt oftast likvärdig ränta. Men ett lån på din bostad har i de flesta fall lägre ränta, så en god idé kan vara att kolla med din nuvarande bank om det finns utrymme och möjlighet att öka på bostadslånet ytterligare för att köpa bil eller lösa ditt nuvarande billån.
 • Fixa finansiering först
  Det kan vara en fördel att ha finansieringen på det klara innan du går och tittar på bilar. Bilhandlarna använder ofta bilfinansiering med låg ränta som ett knep för att locka nya kunder, men om du redan har fixat finansieringen ger det dig många gånger större utrymme att pruta på bilen pris – och det lönar sig nästan alltid.
 • Framtida försäljning
  Värt att komma ihåg om du skulle vilja din bil framöver är att ett billån i många fall medför lägre vinst vid en försäljning eftersom krediten då är knuten till bilen och måste lösas in innan den överlåts. Ett blancolån är inte direkt knutet till bilen vilket innebär att du därmed har möjlighet att få loss en större summa i samband med försäljning.

Lycka till med din bilaffär! Vi på Consector finns tillgängliga för dig om du har några frågor eller behöver hjälp att förhandla dina räntor.