Consector Förklarar
Därför borde du inte vara rädd för en kreditupplysning

Därför borde du inte vara rädd för en kreditupplysning

Ett brev dimper ned i brevlådan och berättar att någon spanat in dina finanser. Reser sig nackhåren? Det borde de inte göra!

Att någon tar en kreditupplysning på dig är bland det mest naturliga som finns – men ses av många ändå som något obehagligt och integritetskränkande. Här är 8 andra helt normala situationer som kanske får dig att sätta saken i perspektiv:

1. Att gifta sig

Skräckfaktor: 

Genom att svara ”ja” på vigselförrättarens enkla fråga binder du upp dig med en annan person på laglig, emotionell och ekonomisk väg. Går det illa måste ni dela lika på allt – även om den ena bidragit mycket mer till ert gemensamma liv. Om ni inte skrivit ett äktenskapsförord kring detta, vill säga. Och det har ni ju inte, eftersom ingenting i världen skulle kunna få er att vilja separera.

2. Att bli äldre

Skräckfaktor: 

Den första ålderskrisen brukar infinna sig när vi fyller 20. Sedan kommer de tillbaka, varje decennium, och påminner oss om att allt är förgängligt. Varje gång vi fyller jämnt tar vi ett obönhörligt steg närmare sjukdom, rollator och ålderdomshem, och varje val vi gör på vägen måste bli precis rätt för att de inte ska komma tillbaka och bita oss på ålderns höst.

3. Att gå till tandläkaren

Skräckfaktor: 

Långa bedövningssprutor, tandstensskrap och en fruktansvärd ovisshet infinner sig varje gång du tar plats i tandläkarstolen. Att gå till tandläkaren är mångas värsta mardröm, och absolut ingen njuter av dessa regelbundna besök i tortyrkammaren. Ändå går vi dit och lider – år efter år – och får dessutom en saftig räkning med oss hem. Alternativ två, att inte svara på kallelserna, kommer bara att straffa sig i längden.

Så säger Datainspektionen:

Den som lånar ut pengar eller ger andra typer av krediter behöver ett bra underlag för att kunna bedöma om han eller hon ska ge dig kredit. En kreditbedömning bygger på tanken att det är mindre risk att ge kredit till den som tidigare har skött sin ekonomi och större risk att ge kredit till den som tidigare har misskött sina betalningar.

4. Att föda barn

Skräckfaktor: 

Du kan inte ens betala räkningarna i tid – och nu ska det alltså tas hand om ett litet spädbarn? Förutom den moraliska biten tillkommer även själva förlossningen, med tillhörande skräckhistorier om lustgas, blod och enorm smärta. Att föda barn i Sverige är en säker procedur, men med vår naturliga inställning att allt kommer gå åt skogen spelar det ingen större roll i sammanhanget.

5. Att hålla tal

Skräckfaktor: 

Oavsett om du står inför ett hundratal berusade bröllopsgäster eller ska dra en presentation för ledningsgruppen på jobbet blir handflatorna svettiga och rösten hackig. Stolpmanuset ser ut som rena rama grekiskan och allas blickar är förväntansfullt riktade mot dig. Såvida du inte heter Martin Luther King eller Winston Churchill står du inför en extremt tuff utmaning. Ta ett djupt andetag…

6. Att köpa bostadsrätt

Skräckfaktor: 

Grattis till nya lyan! Synd att du inte tog sprickorna i badrumskaklet på allvar, bara. De visade sig härröra från en lömsk mögelskada som legat och jäst sedan Palmetiden. Som ny ägare av bostadsrätten är det ditt ansvar att fixa det – till en nätt nota på runt hundratusen riksdaler. Optimism vid bostadsköp kan straffa dig ända tillbaka till stenåldern om du inte är uppmärksam på eventuella fel och brister.

7. Att köra upp

Skräckfaktor: 

Efter att ha kämpat i månader med teoriprov och övningskörningar är det äntligen dags att hoppa in i bilen för slutprovet. Redan när du ser den livströtta körskollärarens blick inser du att det är tungan rätt i mun som gäller. Genom rondeller och längs motorvägar far ni sedan, där varje skeptisk kommentar från ditt sällskap trycker dig allt längre ned bakom ratten. Ett misstag är allt som krävs för att ställa in den utlovade roadtripen med vännerna – som kallt räknar med att du lyckas.

8. Att inte ha tillgång till wi-fi

Skräckfaktor: 

En situation som knuffat sig upp i skräcktoppen på relativt kort tid. Att få en tom wi-fi-mätare precis när du ska skicka ett viktigt mejl ingjuter ett av de mest handikappande skräckscenariona som finns. Mumlande och med stirrig blick springer du av och an och letar efter närmaste hotspot. Det slutar med att du tvingas köpa en latte för 79 kronor för att kunna snylta på en taskig kaféuppkoppling och få gjort det du skulle.

Fortfarande skeptisk till kreditupplysningar? Om du använder oss för att jämföra bankerna görs bara en – i stället för det flertal som skulle krävas om du själv gick till varje bank och hörde dig för!

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort