Consector Förklarar
8 tips inför bostadsköpet

8 tips inför bostadsköpet

Att köpa villa eller bostadsrätt är ofta både roligt och nervöst – det är mycket att tänka på och för många är det den största utgiften de gör i livet. Hur gör du för att lyckas? Vi ger dig några tips!

  1. Var förberedd och jämför räntor

  Se över din inkomst, dina månadskostnader och hur mycket pengar du har möjlighet att betala per månad för ditt boende. Har du sparpengar för att täcka kontantinsatsen eller behöver du ta lån även för den? Glöm inte att jämföra räntorna mellan banker eller anlita en låneförmedlare, det kan vara avgörande för din framtida månadskostnad.

  2. Ordna ett lånelöfte

  Ett lånelöfte är ett intyg från banken som visar hur mycket pengar du är beviljad att låna för att kunna köpa en bostad. Lånelöften baseras på din aktuella situation och inkomst och är giltigt under en begränsad period. Ansök om ett lånelöfte för att tillsammans med din bank eller låneförmedlare gå igenom dina uppgifter. Du får då en trygghet och en uppskattning om vilka utgifter din ekonomi klarar av.

  3. Jämför slutpriser

  Gör en undersökning och jämför slutpriser på andra objekt i området du är intresserad av. Risken är annars stor att du betalar överpris när trycket är för högt, och priserna stiger. Under perioder med färre objekt till salu kan priserna vara betydligt bättre.

  4. Var fokuserad

  Det är lätt hänt att du blir ivrig när du väl bestämt sig för att köpa bostad och fokuserar på fel saker. Ett nytt kök betyder lika lite som fula tapeter, och ytliga faktorer är ofta enkla att fixa. Försök se till helheten – läget, planlösningen, utsikten och givetvis priset. Vad är viktigast för dig i ett långvarigt boende?

  5. Gå på många visningar

  En lägenhet som ser tråkig ut i en annons kan visa sig vara riktigt fin, då bilder inte alltid ger en rättvis bild. Ha is i magen, gå på många visningar och fråga ut mäklaren för att få ut så mycket som möjligt av visningen. När du har gått på flera visningar bör du sätta dig ner och jämföra bostäderna för att få en överblick och känna efter vad som känns rätt för dig.

  6. Undersök ditt nya boende grundligt

  Säljaren är skyldig att informera om dolda skador men som köpare har man en undersökningsplikt och förväntas gå igenom lägenheten grundligt för att upptäcka eventuella synliga brister. Du gör ditt livs största köp och har bara en kort stund under visningen att fatta ett beslut. Känner du dig inte helt säker? Be gärna om en extra visning där du skruvar på kranar, spolar i toaletten, kollar bakom möbler, tavlor och platser där man som säljare kan gömma eventuella skador.

  Om du ska köpa hus bör du även besikta boendet innan köp, där en besiktningsman gör en grundlig undersökning av ditt nya boende.

  7. Budgivning

  När du väl bestämt dig är det dags för budgivning. Bestäm dig redan innan köpet för din övre gräns, för att undvika att ryckas med i den ofta hetsiga kampen om att vinna. Buden lämnas muntligt eller över telefon, mejl eller sms. Vid budgivningens slut är det säljaren som väljer vilken budgivare som vinner, i regel den med högst bud men inte nödvändigtvis.

  8. Skriv kontrakt så fort som möjligt

  Ett bud är inte bindande förrän ett kontrakt är skrivet. Fram till dess är det fritt fram att komma med nya bud, och det är mäklarens plikt att alltid föra fram nya bud. Se till att skriva kontrakt snarast möjligt!

När kontraktet är påskrivet är affären klar, du kan njuta av ditt köp och börja planera inför ditt nya boende. Lycka till!