Consector Förklarar
Allt du behöver veta om betalningsanmärkningar

Allt du behöver veta om betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning är en notering hos kreditupplysningsföretagen om att du har en eller flera obetalda skulder. Detta kan påverka din möjlighet att till exempel få lån och krediter, hyra bostad eller ingå olika sorters abonnemangsavtal.

En betalningsanmärkning har oftast sin grund i att ett utslag om betalningsföreläggande har registrerats hos Kronofogden. Därför är det viktigt att du har koll på dina räkningar, sköter dina betalningar och att du bestrider eventuellt felaktiga krav  i tid.

Du har en chans att slippa en betalningsanmärkning om du betalar när du får meddelande från Kronofogden om att en ansökan om betalningsföreläggande kommit in – innan ett utslag har registrerats. Hur snabbt detta måste ske står att läsa på de handlingar som Kronofogden då sänder över till dig.

Du kan också få en betalningsanmärkning om du har skulder till det allmänna som obetalda skatter, studiemedelsavgifter, underhåll, p-böter eller vägtullsavgifter.

Även uppgifter om eventuell konkurs, skuldsanering, misslyckade utmätningsförsök och missbruk av bankkonton och krediter syns i en kreditupplysning.

 

Hur kan jag kontrollera om jag har en betalningsanmärkning?

För att få reda på vilken information som är kopplad till dig får du vända dig till ett kreditupplysningsföretag. Här syns inte bara obetalda skulder utan även uppgifter om till exempel din inkomst, om du äger en fastighet och hur många kreditupplysningar som gjorts om dig under de senaste åren.

En lista över kreditupplysningsföretag kan du hitta hos Datainspektionen.

Uppgifter ur ett kreditupplysningsregister får bara lämnas om det finns ett legitimt behov, som kreditprövning. Då ska du också få en kopia av kreditupplysningen hemskickad, för att kunna kontrollera att allt är rätt.

Du kan även kontrollera ditt skuldsaldo hos Kronofogden, genom att logga in med BankID på mina sidor.

 

När försvinner en betalningsanmärkning?

För privatpersoner stryks betalningsanmärkningar vanligtvis ur registren efter tre år. (För företag och andra juridiska personer är tiden fem år.)

Det betyder att om du är en vanlig löntagare, då försvinner “pricken” om du sköter alla dina betalningar och inte får några nya anmärkningar under tre års tid (36 månader).

 

Kan man få ett lån trots att man har betalningsanmärkningar?

Det går att få lån även för personer som har betalningsanmärkningar. Men då blir räntan högre, eftersom den som lånar ut pengarna vill ha betalt för den högre risken.

Läs mer om våra lånevillkor för dig med betalningsanmärkningar här.