Consector Förklarar
Amortera eller spara?

Amortera eller spara?

Vad är bäst? Att amortera på bostadslånet eller att spara? Vad ger bäst utdelning? Vilka andra för- och nackdelar finns? Här ger vi svar på några av dina frågor, så att du kan välja vad som passar dig bäst.

Först ska vi dock påpeka att nya bolån måste amorteras med 1-3% per år, om de utgör mer än 50% av bostadens värde. Amorteringskravet varierar med lånegraden och din inkomst. Läs mer på vår översikt av amorteringskravet.

Men om du har ett gammalt bostadslån eller tillräckligt god ekonomi är frågan aktuell. Betala av på lånet eller investera?

 

Fördelar med att amortera

  • När du amorterar betalar du av på ditt bostadslån.
  • I takt med att din skuld till banken minskar, så minskar också räntekostnaden för ditt lån.
  • Den som har betalat av sitt lån är mindre utsatt om bopriserna faller eller räntorna stiger än den som har kvar en större del av lånet.
  • Om dina inkomster kommer att minska, till exempel vid pensionering, kan det vara skönt om du är av med så mycket av dina lånekostnader som möjligt.
  • Dina pengar är bundna i din bostad. Detta kan vara ett problem om du skulle behöva tillgång till dem. Men det är en fördel som långsiktigt sparande betraktat.

 

Fördelar med att spara

  • Så länge bolåneräntorna är låga kan du få bättre avkastning på dina pengar genom att investera istället för att amortera. (De senaste fem åren har börsens värde ökat med 50%. Men det kan naturligtvis ändras.)
  • Den som väljer att spara har lättare att få tillgång till sina pengar än den som binder dem i en bostad.
  • Den låga räntan gör dock att sparande på ett vanligt bankkonto inte ger någon värdeökning att tala om. Vill du spara bör du därför välja att investera pengarna i något med högre avkastning.
  • Allmänt sett tar man en större risk om man investerar i värdepapper än i sitt boende.

 

Samhällsekonomin

Ekonomiska bedömare oroas över de svenska hushållens höga belåningsgrad. Det var därför man införde ett amorteringskrav. Hade vårt sparande varit större i förhållande till våra skulder hade detta krav inte behövt införas.

Staten vill därför att vi betalar av mer av våra lån. Kan vi samtidigt spara en slant är det ännu bättre. Ekonomiska rådgivare brukar säga att man bör lägga undan ungefär 10% av sin lön. Idealt ska det räcka både till amorteringar och vanligt sparande.