Consector Förklarar
Att låna pengar som pensionär

Att låna pengar som pensionär

En ansökan om att låna pengar bedöms alltid utifrån den sökandes betalningsförmåga. För äldre kan detta bli ett problem, då deras pension som regel är lägre än deras inkomst under de yrkesverksamma åren. Även av andra skäl kan vissa banker ha restriktioner för lån till seniorer.

Det bästa sättet att låna pengar som pensionär är därför att jämföra låneerbjudanden. Det finns som regel kreditinstitut som kan tänka sig att låna ut med en högre risk till en något högre ränta.

 

Bolån för pensionärer

I grunden gäller samma villkor som för alla andra. Man får låna maximalt 85% av den nya bostadens värde. Är inkomsten låg i förhållande till belåningsgraden innebär de nya amorteringskraven att man kan behöva betala av upp till 3% av lånebeloppet per år.

Vanligtvis handlar pensionärers bolån om att man byter till en mindre bostad. Är den gamla bostaden då högt belånad kan det bli problem med att få ett lån för den nya, även om den i reella termer är billigare. Går bytet på ett ut ekonomiskt, eller med vinst är det naturligtvis lättare.

Vid byte av bostad måste man även tänka på att det skall betalas skatt på den eventuella vinsten vid försäljning av den gamla. Även om det kan gå att få uppskov med skatten, så är detta ändå en utgift som måste tas med i kalkylen.

Consectors rådgivare hjälper dig att finna en lösning som passar dina behov och ekonomiska förutsättningar. Hur mycket du kan få låna till en bostad räknar du ut med vår bolånekalkylator

 

Privatlån för pensionärer

För privatlån gäller samma grundkrav för pensionärer som för alla andra. Inkomstmässigt är kravet även för privatlån till seniorer (seniorlån) alltså minst 110.000 kr per år. Dock kan man få räkna med en kortare återbetalningstid än om man är mitt i sin yrkeskarriär.

En tumregel brukar vara att inte ansöka om ett lån som är större än årsinkomsten.

Åter är det bästa att jämföra olika låneerbjudanden och i samband med det tala med en lånerådgivare. Uppfyller man inkomstkravet brukar det alltid gå att finna en lösning.

 

Spar pengar genom att samla lån

Pensionärer som vill förbättra sin ekonomi kan enkelt göra detta genom att samla sina lån. På så sätt går det att få ner månadskostnaden samtidigt som man får en bättre överblick.

Läs mer på vår sida om hur mycket man kan spara på att samla till exempel bostadslån, billån, kortkrediter och konsumentkrediter till ett nytt lån. Det kan handla om tusenlappar per månad. Vilket är betydande belopp, speciellt när man blir äldre och inte har så mycket pengar att röra sig med.