Consector Förklarar
Att låna pengar som pensionär

Att låna pengar som pensionär

Känner du att din låga pension begränsar dig och dina drömmar? Ibland kan ett lån vara lösningen, men hur går det till när man ska låna pengar som pensionär? Här går vi bland annat igenom vad som gäller vid olika lån, vilka uppgifter du behöver ha med i din låneansökan och regler som gäller när du ska amortera.

Hur mycket får jag låna som pensionär?

En låneansökan bedöms alltid utifrån den sökandes betalningsförmåga – oavsett om du är pensionär eller inte. För äldre kan detta så klart bli ett problem, då din pension vanligtvis är lägre än vad din inkomst var under dina yrkesverksamma år. Men även om du har låg pension har du fortfarande flera möjligheter till att ta ett bolån eller privatlån:

Ansök om lånet tillsammans med någon annan, till exempel en släkting. Om två personer delar på lånet är chansen större att långivaren ska godkänna det. Dessutom får ni ofta bättre lånevillkor och lägre ränta.
Ta ett seniorlån. Det innebär att du lämnar en bostad eller liknande som säkerhet för lånet, dock behöver du betala en relativt hög ränta.
Hyr ut en del av din nuvarande bostad för att höja din inkomst och på så sätt förbättra din betalningsförmåga.
Jämför låneerbjudanden från flera långivare – kanske hittar du en långivare som kan erbjuda villkor som passar din livssituation.

Viktigt när du ansöker om lån som pensionär

När du ska ansöka om lån behöver du ta fram en rad olika uppgifter för att långivaren ska kunna bedöma din betalningsförmåga. Långivaren vill vanligtvis ha följande uppgifter:

Din totala pension före skatt – statlig pension, tjänstepension och privatpension.
Dina månatliga kostnader, till exempel boendekostnader.
Samtliga skulder, såsom lån, kreditskulder eller skatteskulder.

Något som är bra att känna till är att sannolikheten att långivaren ska godkänna lånet blir större om ni är två personer som delar på det. Om du inte har en partner kan du till exempel söka tillsammans med en vän eller släkting. Då ska du även uppge medlåntagarens inkomster, utgifter och skulder när du skickar in låneansökan.

Bolån för pensionärer

När du ska ta en bolån som pensionär gäller samma villkor som för alla andra. Du får maximalt låna 85% av den nya bostadens värde. Är din pension låg i förhållande till belåningsgraden behöver du amortera 3% av lånebeloppet varje år enligt de nya amorteringsreglerna.

Pensionärer lånar vanligtvis för att kunna byta till mindre bostäder. Är den gamla bostaden då högt belånad kan det bli svårt att få ett lån till den nya, även om den är billigare. Om lånet är amorterat eller om försäljningen går med vinst är det naturligtvis inga problem.

Vid byte av bostad måste du även tänka på att det ska betalas skatt på eventuell vinst vid försäljning av den gamla. Även om är möjligt att få uppskov med skatten är detta ändå en utgift som du måste ta med i kalkylen.
Consectors rådgivare hjälper dig att finna en lösning som passar dina behov och ekonomiska förutsättningar. Hur mycket du kan få låna till en bostad räknar du ut med vår bolånekalkylator.

Privatlån för pensionärer

För privatlån gäller samma grundkrav för pensionärer som för alla andra. Kraven varierar beroende på långivare, men du behöver ha en årsinkomst på minst 80.000 kr per år. En tumregel är att inte ansöka om ett lån som är större än din årsinkomst. Om du vill ta ett privatlån rekommenderar vi att du kontaktar en lånerådgivare. Uppfyller du inkomstkravet brukar det alltid gå att hitta en lösning.

Vad de nya amorteringskraven innebär

Om du har tagit ett bolån efter den första mars 2018 omfattas lånet av de senaste amorteringsreglerna. Alla bolån med en belåningsgrad över 50 % måste amorteras. Här är reglerna som gäller:

Bolån mellan 50-70 procent av inköpspriset måste amorteras med minst 1 procent av den totala skulden varje år.
Bolån över 70 procent av inköpspriset måste amorteras med minst 2 procent av den totala skulden varje år.
Om du tar nytt bolån och lånar 4,5 gånger över din bruttoårsinkomst (eller pension) behöver du amortera ytterligare 1 procent, till dess att lånet underskrider 4,5 gånger din bruttoinkomst.

Det är alltså viktigt att du gör upp en plan så att du klarar av att amortera lånet. Om du inte gör det riskerar du att få ekonomiska problem.

Spara pengar genom att samla dina lån

Du kan även förbättra din ekonomi genom att samla dina lån. På så sätt kan du få ner dina månadskostnader samtidigt som du får bättre överblick. Använd vår lånekalkylator för att beräkna hur mycket du kan spara på att samla lånen.