Consector Förklarar
Att tänka på när du lånar pengar

Att tänka på när du lånar pengar

Det kan uppstå tillfällen i din ekonomi där du behöver en kortsiktig finansieringslösning. Ett privatlån kan vara en bra lösning, men det finns en del att tänka på innan du trycker på knappen.

Ta reda på om du har råd

Att få in pengarna känns bra nu, men det kan kännas tungt längre fram när lånet ska betalas. Tänk på att du lånar av din framtid. Kommer ditt framtida jag ge dig tummen upp för det här?

För att kunna bedöma det behöver du veta vad lånet kostar.

Det är inte bara räntan som kostar

Förutom ränta på lånet tillkommer normalt sett olika typer av avgifter, till exempel uppläggningsavgift (engångs) och administrationsavgift (varje månad). Se till att du känner till alla avgifter, även förseningsavgifter och dröjsmålsränta om du missar en inbetalning.

Ta reda på den faktiska kostnaden för lånet. Hur många kronor mindre kommer du ha i plånboken den dag lånet är avbetalat jämfört med om du inte hade lånat?

Du behöver också ta reda på vad lånet kommer att kosta varje månad, och se om du har råd med den utgiften. Tänk på att ha lite marginal i budgeten, för oförutsedda utgifter, kostnadsökningar och minskade inkomster.

Kämpa för en låg ränta

Den ränta du erbjuds beror på många faktorer. Det du kan påverka är dels valet av långivare, dels din kreditvärdighet. Innan du bestämmer dig för ett lån bör du jämföra med andra långivare och se var du får bäst ränta och villkor.

Du kan spara tid och energi genom att låta en låneförmedlare göra det jobbet åt dig. Du får en direkt uppfattning om vilka alternativ du har. Dessutom riskerar du inte att försämra din kreditvärdighet genom att dra på dig många kreditupplysningar.

Förbättra din kreditvärdighet

Svenska banker gillar kunder med hög kreditvärdighet och nedan finner du några faktorer som banker och andra finansaktörer tittar på när de bedömer kreditvärdighet.

Bankerna gillar kunder som:

 • Har låg belåning
 • Har få lån
 • Har fast anställning
 • Äger sitt boende.

Även andra långivare tar hänsyn till din kreditvärdighet när de sätter räntan, så det är ett arbete som alltid är värt besväret.

 

Så förbättrar du din kreditvärdighet

Du kan göra mycket för att få en bättre kreditvärdighet, vilket ger dig lägre ränta och gör att du kan låna till en lägre kostnad.

“Det säkraste sättet att bevara en god kreditvärdighet är att hålla nere antalet kreditförfrågningar och att vara noggrann med att betala räkningarna i tid. Genom att sköta ekonomin förbättrar man chansen att bli godkänd den dagen man vill ansöka om att låna pengar”

Gustav Palm, Informationsansvarig Credway (Hos Credway kan man låna pengar upp till 20 000 kr utan UC)

Här är några bra åtgärder som förbättrar din kreditvärdighet:

Säg upp krediter som du inte använder
Om du har många lån blir långivaren nervös. Det ser ut som om du gillar att låna. Vad är det som säger att du inte kommer att ta ännu fler lån och få betalningsproblem? Minska antalet lån genom att slå samman dem till ett enda, större belopp. (Det ger dessutom lägre ränta.)

Skaffa en kreditvärdig medsökande
Din kreditvärdighet ökar om du tar lånet tillsammans med en sambo eller partner som har bra kreditvärdighet. Långivarens risk minskar helt enkelt när ni är två som delar på ansvaret.

Håll nere antalet kreditupplysningar
Varje gång du ansöker om lån tar långivaren en kreditupplysning på dig, vilket syns som en förfrågan i ditt kreditbetyg. Flera kreditupplysningar på kort tid tänder varningslampan och ger dig sämre kreditvärdighet.

Amortera din skuld
Att betala av en skuld är detsamma som att spara. Det stärker din ekonomi, men det ger dig också bättre kreditvärdighet vilket i sin tur gör din ekonomi starkare. Att spara eller amortera regelbundet är kanske det bästa sättet som finns att bygga en stabil privatekonomi.

Omförhandla

Villkoren på lånemarknaden ändras hela tiden. Kanske är räntorna lägre nu än när du tog ditt nuvarande lån? Kanske har din kreditvärdighet blivit bättre så att du kan få en lägre ränta på det sättet?

Arbetet med att hålla efter din privatekonomi är något som du bör ägna dig åt regelbundet. Om du gör rätt saker många gånger kommer du att se hur din ekonomi och din kreditvärdighet successivt stärks. Det är bra för ekonomin, men det är också bra för självkänslan och livsglädjen!

 

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort