Consector Förklarar
Bankbranschens framtid

Bankbranschens framtid

Vi såg en internationell trend växa fram, framför allt i USA och Storbritannien – det blev mer och mer populärt att konsumenter använde sig av en mellanhand när det gällde allt från att skaffa kreditkort till att ta ett bolån. Det inspirerade oss och vi bestämde att vi skulle ta trenden till Sverige.

Vi vill hjälpa kunden med sin ekonomiska helhet och driva utvecklingen av låneförmedlare framåt i Norden. Att få hjälp av en trygg tredje part vid låntagande är nu en etablerad process i flertalet länder, och vi är övertygade om att det även kommer att vara det i Sverige inom en snar framtid. Vi ser det som en självklar – och nödvändig – del av bankbranschens utveckling.

Framtiden

I framtiden kommer bankerna att vara produktombud medan företag som Consector står för moderna och kundanpassade tjänster och rådgivning. Eftersom jag ser det som en självklar del av branschens utveckling kommer vi naturligtvis även att få många fler konkurrenter. Consectors eget mål är att bli Nordens ledande aktör för lån och krediter!

Framförallt handlar det om utvecklingen av fintechbolag som möter kundernas behov och skapar innovativa lösningar som sedan är sammankopplade mot banker, kreditbolag eller andra företag inom finansbranschen. Ett exempel är hur Klarna och Trustly etablerat sig som självklara val för många konsumenter. De har bägge underlättat E-handeln men på två olika sätt. Företagen har byggt upp kundanpassade tjänster som sammankopplar tekniska lösningar med bankernas verksamhet.

Med hjälp av Trustly kan E-handlare erbjuda så kallad direktbetalning via E-butiken. Kunden omdirigeras till sin bank, loggar in och betalar sedan varan. Därmed behöver aldrig kortuppgifter lämnas ut och man slipper oroa sig för att tappa bort fakturor.

Banken har därmed samma produkter och tjänster som tidigare men genom fintech-företag skapas enklare lösningar, nya funktioner och unika interaktioner.

Bankernas roll

Gällande utbud av produkter och tjänster kommer självklart en utveckling ske hos bankerna. Till viss del kommer de kunna matcha de tjänster som utvecklas av fintech-bolagen. Men fördelen med dessa bolag är att de arbetar utan att vara beroende av en specifik bank. Som kund kommer du aldrig kunna logga in på bankens hemsida och få hjälp med att jämföra räntor hos flera olika banker. Chansen finns ju då att du byter bank vilket knappast kan vara bankens mål.

Inom fintech skapas däremot friheten som konsumenten uppskattar. Det kan då handla om allt från att skapa en budget som är kopplad till flera banker till att automatiskt spara pengar i olika fonder.

Bankernas framtid verkar bli att tillhandahålla produkterna. Detta medan andra företag och tjänster jämför dem, erbjuder enkel hantering och överblick. Consector har släppt sin app Lånekoll som idag inhämtar dina lån hos bankerna och du kan i appen jämföra, upphandla och omförhandla mellan flera banker utan att själv ta kontakt med bankerna. Lånekoll är en fintech-lösning som inom kort kommer lansera nya tjänster för att konsumenter ska få ännu bättre verktyg vid förhandlingen.

Låneförmedlarens roll

Låneförmedling är än så länge större i exempelvis USA och Storbritannien än vad det är i Sverige. Men utvecklingen går helt klart mot att fler använder sig av denna tjänst. Den totala omsättningen hos de större låneförmedlarna ökade kraftigt mellan 2015 och 2016 vilket tyder på att fler insett fördelarna.

Att jämföra lån via låneförmedlare är ett tidstypiskt exempel på hur konsumenter tar del av bankernas produkter via externa aktörer. Om en låneansökan skickas in till Consector sker ingen direktkontakt med bankerna utan all hjälp ges av våra kunniga låneexperter. Vi skapar en lånejämförelse som tydligt visar vilken av de banker som jämförs som har bästa räntan.

Precis som låneförmedlare underlättar jämförelser av lån så kommer det växa fram företag som på andra sätt underlättar den privatekonomiska vardagen. Företag som interagerar med bankerna och med innovativa lösningar skapar tydliga fördelar.

Bankerna står för produktutbudet medan andra aktörer skapar de tekniska lösningarna.

/Pontus Holgersson, vd Consector.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort