Consector Förklarar

Nyfiken på Bitcoin? – Svensk expert förklarar så alla förstår!

Bitcoin är ett hett samtalsämne, då priset mångdubblats under de senaste åren. Här i artikeln ska bitcoin-experten Linus Lovén enkelt förklara bitcoin så alla förstår. Efter flera års intresse av bitcoin och andra system där användaren äger processen beslutade sig Linus Lovén för att konkretisera sina erfarenheter och kunskaper i boken, Bitcoin, en finansiell revolution.

bitcoin

– Under 2015 bodde jag i New York och spenderade mycket tid vid Bitcoin Centre. Vilket kan förklaras som en samlingsplats för allehanda bitcoin-nördar där tankar och idéer frodas och utbyts. Här samlades karaktärer från hela världen med den gemensamma nämnaren att bitcoin kommer ta över världen, och att flertalet inte förstått det bara. Framtiden får utvisa ifall de hade rätt eller ej, säger han.

Linus har efter sin examen i rapportering och strategi från Lunds universitet arbetat som konsult. Han har förutom bitcoin-intresset även intresse av fintech, det vill säga aktörer som kombinerar finansiella tjänster med modern teknologi.

– Jag håller ofta föreläsningar om bitcoin och hur det kommer förändra framtidens finansiella infrastruktur, fortsätter han.

När man frågar om han på ett konkret vis kan förklara vad bitcoin är svarar han att det är en finansiell infrastruktur som möjliggör direktkommunikation mellan två för varandra okända parter.

– Exempelvis kan det förklaras så här: A kan skicka värde till B utan att en tredje part ska facilitera eller godkänna transaktionen. Den tredje parten är istället utspridd på alla de datorer som dedikerar kraft till nätverket. En enkel liknelse är att se bitcoin som ”email för pengar”. På det sätt som email förändrade postväsendet kommer bitcoin förändra bankväsendet, berättar han.

Bitcoin är Email för pengar

Med andra ord finns det ingen centralbank som utfärdar bitcoin till skillnad från många andra valutor. Därför är valutan skyddad mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. Linus Lovén fortsätter och säger att även en vanlig svensk löntagare med pensionsförsäkring från arbetsgivaren bör bry sig om bitcoin eftersom den digitala kryptovalutan är en del av en finansiell revolution som kommer påverka oss alla.

– Jag tror dock att många människor fortfarande känner en barriär till hur man går tillväga för att köpa bitcoin. Men det är inte svårare än att handla med aktier eller något liknande. Vi är precis i början av den revolutionen och det kommer fortfarande ta några år till innan det märks, säger han.

Bitcoin intresse Intresset för bitcoin i Sverige ökar dramatiskt under 2017.

Linus Lovén, tillägger att bitcoin idag blivit en ansedd finansiell råvara som kallas det digitala guldet, vilket kan jämföras med samma egenskaper som gjorde att guldet en gång i tiden fick värde. Det som framförallt lett till att bitcoin-priset ökat är utbud och efterfrågan.

– Bitcoin är skalbart, hållbart och finns i begränsad mängd. Fler människor inser bitcoins egenskaper, då köper fler människor, vilket leder till att priset då går upp, säger han.

Bitcoin är inte mer bubbla än vad den svenska bostadsmarknaden är

Det faktum att bitcoin under de senaste åren har svängt kraftigt från 5000 USD, och att den i nästa stund kan vara nere på 3700 USD, förklarar Linus med att det beror på att marknaden fortfarande inte prisat in bitcoin. Att det skulle bero på hur kinesiska myndigheter ser på bitcoin, avfärdar han helt. Utifrån att han de senaste sex åren följt bitcoin och med jämna mellanrum hört uttalanden från kinesiska banker om huruvida det ska förbjudas eller inte.

– Anledningarna till den höga volatiliteten är att marknaden fortfarande inte prisat in bitcoin än, det tar tid då det är något helt nytt. Och glöm inte att trots bitcoins höga volatilitet så är den mer stabil än en stor andel av världens valutor, tillägger Lovén.

Bitcoin pris Priset på bitcoin har mångdubblats de senaste åren.

Han fortsätter, ännu är det inget land som anammat bitcoin som nationell valuta och låtit den ersätta den traditionella valutan. Det är heller inte rimligt att tro att så blir fallet. Dock så sneglar många centralbanker på bitcoin och försöker göra sin egen version av det. Inom en snar framtid kommer vi även se en kreditmarknad för bitcoin, där man exempelvis kan ta bolån på sitt hus.

Att bitcoin skulle vara en bubbla tror han på lika lite som den svenska bostadsmarknaden skulle vara det.

– Det beror på hur man definierar en bubbla. Att stora mängder pengar har samlats i bitcoin de senaste åren är sant, dessa pengar kanske söker sig någon annanstans i framtiden, vilket gör att priset då sjunker, kanske drastiskt. Men att kalla det för bubbla är att ta i. Bitcoin är inte mer bubbla än vad den svenska bostadsmarknaden är, svarar han.

Vidare finns varningar om att det finns risker med bitcoin som exempelvis att det med enkelhet går att finansiera penningtvätt och terrorism eftersom det inte går att spåra källan.

– Det går inte att helt säkerställa det, precis som det inte går att säkerställa att SEK, USD eller annan valuta används till kriminella aktiviteter. Bitcoin-handel lyder under samma regler som vanliga banker och det är tydliga och rigorösa regler. Det finns ett gott samarbete mellan myndigheter för att stoppa eventuella kriminella aktiviteter, säger han.

Avslutningsvis vill han understryka att bitcoin inte är en valuta, utan en finansiell infrastruktur som också kan användas som valuta. Det finns ännu inget land där bitcoin betraktas som nationell valuta. Att det fortfarande är svårt att använda bitcoin som valuta i Sverige beror på att bitcoin fortfarande är i starten av sin utveckling.

– Man ska inte glömma att Sverige är ett enda stort undantag jämfört med stora delar av världen. Allting fungerar i vårt land med tillit, finansiella strukturer, betalningar etcetera. Sverige har det för bra för att en för stor andel människor skulle bry sig om bitcoin, poängterar han.

Slutsatsen av Linus Lovéns svar är att den så kallade kryptovalutan, alltså den digitala valutan, helt definitivt är på framfart. Däremot har den kvar en del utvecklingsområden. Bitcoin har öppnat dörren till något som kommer förändra hela vår tillvaro. Men framtiden får utvisa ifall bitcoin var en dörröppnande Altavista eller lika bestående som Google.

Om Linus Lovén

Linus Lovén Ålder: 37 år Bor: Malmö Utbildning: Examen i rapportering och strategi från Lunds universitet. Sysselsättning: Konsult, föreläsare, författare och bitcoin-expert. Här kan du läsa mer om Linus. Aktuell med med boken: Bitcoin den finansiella revolutionen. Här kan du köpa boken på Adlibris

För och nackdelar med bitcoin:

Fördelar bitcoin

  • 1. Går inte att förfalska som det går med sedlar.
  • 2. Det finns inga mellanhänder, vilket betyder att ingen annan kan dra av på värdet eftersom överföringarna inte bevakas av någon bank eller myndighet.
  • 3. Fler och fler företag ansluter sig till valutan och godkänner bitcoin som betalningsmedel.

Nackdelar bitcoin

  • 1. Lättare för kriminella att använda bitcoin för penningtvätt och betalning för kriminella aktiviteter, då det är svårt att spåra betalningen.
  • 2. Hög volatilitet vilket innebär att systemet svänger kraftigt och gör att den som gör vinst ena veckan kan förlora i nästa.
  • 3. Det kan te sig komplicerat att sätta sig in i hur bitcoin-systemet fungerar.

FAKTA om bitcoin:

För att köpa bitcoins är det enklast att registrera sig som användare på exempelvis coinbase.com eller circle.com eller någon annan handelsplats. Sätt över pengar på ditt konto och lägg en köporder. Att som svensk köpa bitcoin är som att registrera sig på avanza och köpa en aktie.

Vem startade bitcoin?

Bitcoin tros vara skapad av Satoshi Nakamoto 2009, som kan vara en pseudonym. Det är iallafall en eller flera huvudmän/kvinnor bakom bitcoin- skapelsen. Det främsta syftet av skapelsen var att möjliggöra direkta transaktioner mellan användare utan någon inblandning från en tredje part.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som är kopplad till en molnbaserad plånbok på en dator server. Valutan ges varken ut av stat eller riksbank.

Ofta förklaras bitcoin som en finansiell infrastruktur där en eller flera parter kan köpa och sälja bitcoins av varandra utan att någon annan kan eller behöver lägga sig i transaktionerna av värdet.

Vad är blockkedjan?

Blockkedjan är bitcoins bokföringssystem som gör det möjligt för bitcoin-ägaren att skicka värdet. Transaktionerna blev därefter synliga för alla att följa.

Vad är utvinning/mining?

Helt oberoende av en enskild aktör kan transaktioner göras likt en decentraliserad struktur där mängder med datorer bekräftar riktigheten i överföringarna. Belöningen är nya bitcoins.

Vad är privat nyckel?

Alla användare har en egen nyckel in i systemet som är dold för andra användare.

Vad är publik nyckel?

Det finns även en offentlig nyckel som gör att man göra insättningar och se hur många bitcoins som finns i den egna virtuella plånboken.

Bitcoin enkelt förklarat:

Bitcoin är inget fysiskt mynt. Det är ett globalt molnbaserat bokföringssystem som är öppet för alla. Alla är ägare och överföringar kan ske omedelbart och problemfritt. Vem som helst kan ha bitcoin, var som helst. Krediten är kopplad till en privat nyckel och uttag till en offentlig.

Vem bestämmer över bitcoin?

Dem som ägnar sig åt utvinning är även dem har makt över nätverket. Även den ideella organisationen, Bitcoin Foundation, värnar om utvecklingen av protokollet.

Varför är bitcoin värt något?

Det var efterfrågan som gjorde att guldet fick värde. Bitcoin fungerar ungefär på samma vis. Äger man 1 BTC så äger man 1/21.000.000 av hela huvudboken.

Hur köper man bitcoin?

Man går in på en utav de stora börserna (exempelvis bitstamp.net eller coinbase.com), skapa en användare och lägg en köporder. Inte svårare än så.

Är bitcoin lagligt eller olagligt?

Bitcoin är lagligt. Det finns dock länder som är stängda för mycket, däribland bitcoin.

Är bitcoin tillförlitligt?

Ingen har ännu lyckats hacka datornätverket tillhörande bitcoin.

Kommer bitcoin att konkurrera ut banker?

Bitcoin och Blockkedjan är här för att stanna. Om bitcoin kommer att konkurrera ut banker är i dagsläget svårt att bedöma. Vem vet, man kanske till och med kommer kunna låna med hjälp av Bitcoin.

Är bitcoin anonymt?

Bitcoin överföringar innebär att alla transaktioner som görs är öppna för alla att granska, vilket ger en möjlighet till övervakning till skillnad från det traditionella banksystemet. Skillnaden är att dessa transaktioner inte är kopplade till någon person.