Consector Förklarar
Bli inte lurad av räntefria avbetalningar

Bli inte lurad av räntefria avbetalningar

”Köp nu, betala nästa månad. Helt räntefritt”. När du handlar på nätet eller i butiker så erbjuds du ofta möjligheten att dela upp betalningen. Vi har redan lärt oss att vara lite skeptiska mot höga räntor – men butikerna lockar numera med räntefria betalningar. Men är det verkligen så bra som det verkar? När du beställer produkter eller tjänster på internet erbjuds du ofta att köpa produkten på faktura. I slutet på månaden eller i perioder med tuff ekonomi kan detta låta väldigt fördelaktigt, och framför allt när du även får möjligheten att delbetala fakturan under en längre period. Men sanningen är att ofta blir kostnaden betydligt högre ju längre avbetalningsperiod du väljer – även om det är räntefritt.

Räntefritt är inte lika med avgiftsfritt.

Även avbetalningar är en typ av lån. Och trots att räntefria avbetalningar låter som ett härligt erbjudande så döljer det sig oftast mycket andra avgifter som man bör vara medveten om – till exempel uppläggningsavgifter, fakturaavgifter och administrativa utgifter. Ett bättre sätt är att jämföra den effektiva räntan – det vill säga alla kostnader (räntor och avgifter) som förknippas med alla typer av lån. Exempel: Du köper en ny tvättmaskin för 10 000 kronor, uppdelat på ett års räntefri betalning. Du betalar 395 kronor i uppläggningsavgift och en administrationsavgift på 39 kronor per månad. Efter ett år har du betalat 10 863 vilket är en effektiv ränta på 8,63 procent, vilket är högre än räntan än ett vanligt privatlån.

Ovärderligt när det oförutsedda inträffar

Men ibland händer det oväntade. En trasig kyl eller tvättmaskin vill du kunna ersätta direkt. Om du saknar buffert måste du kunna finansiera köpet på annat sätt. Då kan avbetalning vara ett alternativ – med fördel räntefritt. Men var noga med att läsa villkoren noga och se till att betala fakturorna i tid för att undvika påminnelseavgift och dröjsmålsränta, det sistnämnda är oftast betydligt dyrare än ett lån på banken. Genom att vara medveten och göra smarta val, kan du undvika fällorna som lurar. Det finns dessutom butiker som ibland erbjuder helt avgiftsfri avbetalning, men det gäller oftast kortare perioder, om cirka 3-6 månader.