Consector Förklarar
Går det att ta bolån som student?

Går det att ta bolån som student?

Är du en av de studenter som inte har lyckats få tag på en studentbostad inför den kommande terminen? Om du har tröttnat på att bo inneboende eller i andra hand kan ett alternativ vara att köpa en bostad. Men hur går man tillväga när man ska finansiera bostadsköpet som student? Det går vi igenom här.

Fördelar med att köpa bostadsrätt

Det finns många fördelar med att köpa en bostadsrätt istället för att hyra. Den rådande bostadsbristen gör det allt dyrare att bo i andra hand och därför kan det på sikt vara mer prisvärt att köpa. Förutom att månadskostnaderna ofta blir lägre när du äger bostaden är det en investering inför framtiden. När du äger bostaden kan du dessutom hyra ut den när du inte är där och på så sätt tjäna extra pengar.

Hur du går tillväga för att köpa en bostad som student

Utmaningen med att köpa bostad som student är att du troligtvis inte har någon stor inkomst medan du studerar. Tvärtom kanske dina studieskulder till CSN blir allt högre. Detta är den vanligaste anledningen till att banker ofta nekar studenter bolån. Risken är helt enkelt för stor att studenten inte ska ha råd att betala lånekostnaderna. Men som tur är finns flera lösningar om du vill köpa bostad medan du studerar:

1. Låt någon annan stå på lånet

Om du har en person med god ekonomi i din närhet kan ett alternativ vara att låta hen stå på lånet. Det kan till exempel vara en familjemedlem, släkting eller partner. Istället för att du ska ta ett lån är det alltså den här personen som är den rättmätiga låntagaren. En fördel med den här lösningen är att det är den andra personens betalningsförmåga som bedöms av banken, och inte din egen. Det innebär att du får en lägre ränta än om du själv hade stått på lånet.

Något som är bra att känna till är att många bostadsrättsföreningar kräver att den som bor i bostaden ska äga minst 10 % av den. Annars räknas det som att lägenheten hyrs ut i andra hand. Tänk även på att det är viktigt att avtala om betalningsansvar och liknande, trots att ni är släkt eller vänner.

2. Medlåntagare – låna tillsammans med någon annan

En annan lösning för dig som vill köpa bostad är att skaffa en medlåntagare som står på bolånet tillsammans med dig. Den medsökande har då ett lika stort betalningsansvar för lånet. Det innebär att om du inte klarar av att betala lånekostnaderna och amortera kommer banken att kräva pengarna av medlåntagaren. Fördelen med att använda sig av en medlåntagare är att chansen ökar för att lånet ska bli beviljat samt att du får en lägre ränta. Även i det här fallet är det viktigt att skriva ett medlåntagaravtal, så att medlåntagaren är skyddad om det uppstår betalningsproblem. Ni behöver också komma överens om vem som ska betala handpenning till säljaren.

Hur mycket du får låna?

Oavsett om du tar hjälp av en medlåntagare eller om någon annan står på lånet är det viktigt att du är införstådd med de krav som kommer med lånet. Enligt lag kan du inte låna mer än 85 % av bostadens värde, resterande pengar behöver du spara ihop. Du behöver dessutom vara införstådd med de nya amorteringsreglerna, de avgör hur mycket du ska betala tillbaka på skulden varje år. Dessa faktorer avgör på så sätt hur mycket bostaden får kosta. Det är dumt att köpa en lägenhet som är så pass dyr att du riskerar att inte klara av att amortera och betala lånekostnaderna.

Jämför låneerbjudanden

Det ställs många krav på dig som låntagare, men du får inte heller glömma att det är upp till dig att välja ett lån med bra villkor. För att lyckas med det behöver du jämföra låneerbjudanden och lånelöften från flera banker. Det kan vi på Consector hjälpa till med.