Consector Förklarar
Planera ett budgetbröllop – tips och inspiration

Planera ett budgetbröllop – tips och inspiration

Bröllopsdagen är en av livets mest minnesvärda dagar, men ett perfekt bröllop skapar inte sig själv. Det gäller att börja planera i god tid och vara beredd på att processen kommer att vara både glädjefylld och överväldigande. Det är även viktigt att komma ihåg att en stor budget inte är ett måste för att bröllopet ska bli romantiskt. Men hur planerar man då ett bröllop med en liten budget? Här ger vi våra bästa tips för att ert bröllop ska bli riktigt underbart – utan att ruinera er.

Vad kostar ett bröllop?

Enligt Institutet för Privatekonomi hos Swedbank lägger svenskar i snitt 54 000 kr på sitt bröllop. Men ett bröllop kan också kosta under 10 000 kr, eller över 100 000. Det är helt enkelt upp till dig och din partner att bestämma hur mycket ni vill lägga. I många fall kan ett intimt och personligt bröllop vara mer romantiskt än ett stort och påkostat.

8 tips på hur ni drar ner på bröllopskostnaderna

1. Var ute i god tid

När ni ska planera ett bröllop med en liten budget behöver ni vara ute i god tid. Vanligtvis tar bröllop 1-1,5 år att planera, men om ni vill hitta smarta och billiga lösningar kan ni behöva mer tid än så. Annars finns risken att kostnaderna skenar iväg på grund av ogenomtänkta och dyra nödlösningar.

2. Sätt en budget

Innan ni sätter igång behöver ni göra en budget och fundera på vad ett drömbröllop är för er. Ni behöver komma överens om vad som ska prioriteras och vad ni kan skippa helt och hållet. Med en tydlig budget blir det betydligt enklare att genomföra resten av förberedelserna.

3. Använd era kontaktnät

Nu är det dags att se vad era befintliga kontakter kan bidra med. Skriv ett inlägg på Facebook eller Instagram och fråga om det är någon som är bra på dukning, att göra blombuketter eller laga mat. Förhoppningsvis kan ni då hitta betydligt billigare alternativ än om ni vänder er till mer etablerade företag.

4. Ta in flera offerter

Om ni ska anlita någon att utföra en viss tjänst behöver ni undersöka vilka alternativ ni har – och var ni får mest för pengarna. Ta in offerter från flera företag innan ni bestämmer er, i vissa fall kan ni spara flera tusenlappar.

5. Ha en intim bröllopsfest

Ofta är det själva bröllopsmiddagen eller festen efter vigseln som gör att kostnaderna drar iväg, särskilt om man bjudit in många gäster. En lösning kan därför vara att bjuda in många till vigseln, men låta bröllopsfesten vara mer intim.

6. Hyr eller låna istället för att köpa

Undersök vad ni kan hyra istället för att köpa. Idag finns ett stort utbud av uthyrningsställen för såväl bröllopsklänningar som dekoration. Förutom att det är mer miljövänligt blir det ofta betydligt billigare.

7. Välj lågsäsong

Den populäraste säsongen att gifta sig i Sverige är under senvåren och sommaren. Väljer ni istället att ha ett höst- eller vinterbröllop behöver kostnaderna för till exempel festlokal inte bli lika höga. Att förgylla kommande vintrar med en bröllopsdag är inte heller helt fel. Tänk dessutom på att boka lokalen i tid då priserna ofta stiger närmare dagen D.

8. Vad ni inte ska hålla igen på

En kostnad ni inte ska snåla med är bröllopsfotografen. Det här är en dag ni kommer att vilja komma ihåg för alltid, och då gäller det att ha en duktig fotograf som kan föreviga tillfället. Det är dessutom skönt att slippa tänka på det ansvaret under festen.

Förverkliga drömbröllopet med ett bröllopslån

Det är inte alla som har hinner sätta undan tillräckligt med pengar till sitt bröllop, och då kan en smidig lösning vara att ta ett bröllopslån. Ett bröllopslån är ett privatlån utan säkerhet som ni kan använda till att finansiera bröllopet. Ni kan antingen låna pengar som ska täcka en del av kostnaderna eller ett heltäckande lån. En fördel med bröllopslån är att det räknas som ett lån med medsökande, då ni är två som står på lånet. Det innebär att ni får betydligt bättre villkor än om ni tar varsitt lån. Ett tips för att få så bra villkor som möjligt när ni ska ansöka om bröllopslån är att vända er till oss på Consector. Vi jämför bankernas erbjudanden så att ni får ett så förmånligt lån som möjligt.