Consector Förklarar
Buffert – din ekonomiska livlina

Buffert – din ekonomiska livlina

Livet är fullt av ekonomiska överraskningar – vissa underbara, medan andra känns som ett slag i magen. Ett buffertsparande är ett sätt att förekomma de ekonomiska förändringar som kan påverka dig och din livssituation negativt. Här får du lära dig mer om varför det är så viktigt att ha en buffert och vad du ska tänka på gällande buffertsparande.

Vad är en buffert?

En buffert är undansparade pengar som du endast använder till oförutsedda utgifter. Syftet med bufferten är att motverka oönskade förändringar och därmed bidra till ekonomisk trygghet, den fungerar alltså som en slags ekonomisk stötdämpare. För att bufferten ska fylla sin funktion behöver du vara noga med att skilja buffertsparandet från andra typer av sparanden. Bufferten ska inte användas till konsumtion och liknande, utan som en livlina när saker inte gått som du har tänkt dig.

Varför ska man ha en buffert?

Livet är oförutsägbart, och hur väl du än planerar kommer det alltid att finnas faktorer du inte kan påverka. Några exempel på när en buffert kan komma väl till pass är om diskmaskinen går sönder, hunden blir sjuk eller du blir av med jobbet. Med en buffert kan du känna dig lugn i förvissningen om att även om något oväntat händer så kommer inte hela din privatekonomi rasa ihop. I vissa fall kan en buffert till och med vara avgörande för att du ska våga följa dina drömmar. Det blir till exempel lite mindre läskigt att starta eget företag om du vet att du klarar dig utan inkomst i några månader.

Hur stor buffert behöver man?

Alla behöver en buffert, oavsett livsstil, men din livssituation påverkar hur mycket du behöver ha undansparat. Barn, villa, bil och djur är några faktorer som ökar risken för oförutsedda utgifter. Om du planerar att köpa bostad eller utöka familjen är det viktigt att du påbörjar ditt buffertsparande dessförinnan. Tumregeln är att singelhushåll behöver 2-3 månadslöner, gifta- och sambohushåll 3-4 månadslöner och barnfamiljer 4-5 månadslöner i buffert.

Hur buffertsparar man?

1. Kom igång

Att starta ett buffertsparande är inte särskilt svårt, och det viktigaste är att du faktiskt kommer igång. För de allra flesta är det svårt att lägga undan 2-3 månadslöner på en gång. Börja därför i det lilla och spara några hundralappar i månaden, och höj summan när din ekonomi tillåter det. Ett bra mål är att spara 10 % av lönen varje månad.

2. Placera pengarna rätt

Även om du inte vill att det ska vara för lätt att gå och nalla från bufferten måste den vara enkel att komma åt i krissituationer. Det är därför inte lämpligt att placera pengarna i ett bundet sparande med begränsande uttagsregler. Tänk dessutom på att välja ett sparkonto eller fond med låg risknivå, det vore trist om pengarna försvann på grund av svängningar på marknaden.

3. Automatisera sparandet

Det blir betydligt enklare att spara om du inte är medveten om att du gör det. Lägg in en automatisk överföring till buffertkontot i början av varje månad när du precis har fått din lön. Då hinner du aldrig känna att du saknar pengarna.