Consector Förklarar
Bygga sommarhus, fritidshus och fjällstugor?

Bygga sommarhus, fritidshus och fjällstugor?

Sommaren 2020 i Sverige lovar varma och soliga dagar så det är inte konstigt att tanken tar en till semester redan nu. Det kanske är dags att börja titta på sommarhus eller platser i Sverige som kan vara intressanta get-aways. Samtidigt som det är skönt att hyra något över sommaren så finns det en viss charm som kommer med att bygga sin egen stuga någonstans i långa landet. Oberoende på hur händig du är så finns det några saker att tänka på – både ekonomiskt och inom bygget.

 

Att tänka på inför bygget

Det är inte så lätt som att bara slänga upp en stuga på en tomt, det är mycket att tänka på inför bygget av ett hus – oavsett om du planerar att bygga ett nytt hus på din tomt eller om du planerar att bygga om eller till. Här är några tips på vägen:

 

  • Se över din ekonomi: har du råd att utföra den nya byggnationen eller behöver du ta ett lån? Att njuta ska vara roligt, men ibland krävs lite planering och framförhållning för att klara av att njuta till max.
  • Se över din tid: har du tid till att utföra ditt planerade byggande? Och har du tid att spendera i din nya stuga? I så fall har du en investering framför dig! Om du tar din tid och hittar en plats som växer i värde kan du sälja den efter några år och kamma hem en vinst.
  • Se över ansvaret: om du är den som står på lånet för stugan är det även du som har betalningsansvar, vilket innebär att du är ansvarig för återbetalningen. Så ha det i åtanke – men kom ihåg att du kan ha en medsökande som även den personen kan ha betalningsansvar. Detta är bra att tänka på inför ett bygge i och med att det är ansvar som sedan kan komma bli ett problem i framtiden. Så diskutera gärna alternativ tillsammans med de som ska vara med och investera i er nya semesterort.

 

 

Hur ska det betalas för?

Det finns bolån för semesterhus som du kan ansöka hos de flesta bankerna. Om du gör det via oss på Consector så kan våra lånerådgivare leta fram ett bra alternativ till dina drömmar. Det fungerar också att ansöka till byggnadskreditiv – vilket beviljas till personer som bygger nytt, bygger om eller genomför tillbyggnationer. Detta blir sedan ett bolån när byggnationen är avslutad. Det är viktigt att kolla igenom och jämföra mellan olika banker för att hitta det bästa alternativet för dig.

 

Om bolån inte kan ges av en bank, så finns det något som heter en bolånefond. Det är en fond som erbjuder dig lånet i bankens ställe. Den fonden består av värdepapper som aktier och räntor där kapitalet ägs av försäkringsbolag och institutioner. Det är alltså andra som vill investera i ditt bygge direkt av dig. Denna typ av investering är inte så stor i Sverige än, men det kan bli ett stor konkurrens till Sveriges traditionella banker i framtiden.