Consector Förklarar
Consector förklarar: Aktieobligationer

Consector förklarar: Aktieobligationer

Många val vi gör skapar stress snarare än fördelar. Vissa val är mindre viktiga men handlar det om beslut som har långtgående ekonomiska effekter är det bättre att be om hjälp om termerna förvillar. Bankernas produkter är under ständig utveckling och det kan vara svårt att hänga med i svängarna. Aktieobligationer är ett exempel på en så kallad strukturerad produkt som många kommer i kontakt med i dag.

Aktieobligation

En aktieobligation är en sparprodukt som är konstruerad så att den som investerar redan i förhand känner till vilken maxförlust man kan göra under den tid man har obligationen. Hur mycket man tjänar eller vilken avkastning man får beror på utvecklingen av de underliggande tillgångarna. Det innebär att om man har investerat i en aktieobligation knuten till exempelvis ett index på Stockholmsbörsen så baseras avkastningen på hur Stockholmsbörsen presterar.

Kraschar börsen får man tillbaka den minimisumma man var garanterad. Utvecklas börsen positivt får man ta del av en del av uppgången beroende på villkoren som banken eller mellanhanden satt upp för produkten. För privatpersoner kan det vara svårt att överblicka villkoren för den här typen av strukturerad produkt. Det är bra att känna till att man ofta betalar en relativt hög avgift jämfört med enklare produkter som aktiefonder och rena aktier och avgifterna bör tas med i beräkningen när man fattar sitt beslut om investering.

– Moa Långbergs, Ekonomiskribent

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  *Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 2,95 % på privatlån. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare

  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort