Consector Förklarar
Consector förklarar: Aktivistfonder

Consector förklarar: Aktivistfonder

För småsparare kan börsen vara mer än en spännande investeringsform, inte minst som ett effektivt sätt att lära känna de företag man kommer i kontakt med i sin vardag. Kanske blir det roligare att handla middagsmaten om du är delägare i matbutiken eller så ser du med nya ögon på webbshopen där du handlar kläder när dina besparingar påverkas av försäljningen. Professionella investerare och fondförvaltare är ständigt på jakt efter lukrativa investeringar, men beroende på vald investeringsstrategi kan ett bolag som är högintressant för en investerare passa helt fel in i mixen hos en annan. Läs mer om så kallade aktivistfonder i veckans nyhetsbrev.

Aktivistfonder
Aktivistfonder kallas den typ av fonder som köper in sig i ett bolag med målet att ta plats i styrelsen. De bolag som aktivistfonder intresserar sig för är ofta undervärderade, men genom att själva bli aktiva ägare hoppas investerarna kunna påverka bolaget i den riktning de tror på, höja värdet på företaget och därmed få sin investering att växa. Det handlar ofta om att förändra bolagens strategi och struktur i grunden, eller att byta ut nyckelpersoner.

Den största svenska aktivistfonden är Cevian Capital som grundades 2002 av Christer Gardell och Lars Fröberg. Cevian Capital har investerat i bland annat Lindex, Volvo och ABB. Under våren har fonden köpt mycket aktier i Ericsson och det spekuleras därför i vilka planer bolaget har för att förbättra Ericssons situation framöver.

– Moa Långbergs, Ekonomiskribent