Consector Förklarar
Consector förklarar: Aktivistfonder

Consector förklarar: Aktivistfonder

För småsparare kan börsen vara mer än en spännande investeringsform, inte minst som ett effektivt sätt att lära känna de företag man kommer i kontakt med i sin vardag. Kanske blir det roligare att handla middagsmaten om du är delägare i matbutiken eller så ser du med nya ögon på webbshopen där du handlar kläder när dina besparingar påverkas av försäljningen. Professionella investerare och fondförvaltare är ständigt på jakt efter lukrativa investeringar, men beroende på vald investeringsstrategi kan ett bolag som är högintressant för en investerare passa helt fel in i mixen hos en annan. Läs mer om så kallade aktivistfonder i veckans nyhetsbrev.

Aktivistfonder
Aktivistfonder kallas den typ av fonder som köper in sig i ett bolag med målet att ta plats i styrelsen. De bolag som aktivistfonder intresserar sig för är ofta undervärderade, men genom att själva bli aktiva ägare hoppas investerarna kunna påverka bolaget i den riktning de tror på, höja värdet på företaget och därmed få sin investering att växa. Det handlar ofta om att förändra bolagens strategi och struktur i grunden, eller att byta ut nyckelpersoner.

Den största svenska aktivistfonden är Cevian Capital som grundades 2002 av Christer Gardell och Lars Fröberg. Cevian Capital har investerat i bland annat Lindex, Volvo och ABB. Under våren har fonden köpt mycket aktier i Ericsson och det spekuleras därför i vilka planer bolaget har för att förbättra Ericssons situation framöver.

– Moa Långbergs, Ekonomiskribent

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort