Consector Förklarar
Consector förklarar: Börsintroduktion

Consector förklarar: Börsintroduktion

Som så mycket annat i livet handlar även privatekonomi om tajming. När förutsättningarna är rätt, i omvärlden och på hemmafronten, det är då man ska passa på att omförhandla boräntan, starta ett månadssparande eller kanske se över försäkringarna. Tajming är också en viktig faktor för börsintroduktioner. Läs mer om vad en börsintroduktion innebär i veckans nyhetsbrev.

Börsintroduktion
När ett bolag gör en börsintroduktion, eller börsnotering, betyder det att bolagets aktier blir tillgängliga på börsen där de kan handlas fritt av vem som helst. Det finns olika börser världen över men i Sverige är det Stockholmsbörsen som är störst. De bolag som handlas på börsen kallas publika bolag till skillnad från sådana som är privata i vilka det inte går att köpa aktier i hur som helst.

Ett bolag som är intressant att följa just nu och som eventuellt väntas genomföra en börsintroduktion på New York-börsen är Spotify. I veckan har Martin Lorentzon, en av Spotifys grundare förnekat en framtida börsintroduktion, men i ett senare uttalande av Spotify utvärderas möjligheterna till börsnotering även om inga beslut än så länge är tagna. Förutom att bolaget måste leva upp till de högt ställda krav som finns på noterade bolag innan en eventuell introduktion är det också viktigt att läget i omvärlden är gynnsamt. Det genomförs fler börsintroduktioner när det ekonomiska läget är gott än under kristider. Spotifys vd, Daniel Ek, är en av storägarna i bolaget och när bolaget blir publikt kan existerande ägare antingen sälja delar av sitt innehav eller så genomför man en nyemission, det vill säga ger ut nya aktier som då kan handlas via börsen.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort