Consector Förklarar
Consector förklarar: Skuldkvotstak

Consector förklarar: Skuldkvotstak

För den som letar nytt boende kan det kännas svårt att navigera i dagens osäkra läge på bostadsmarknaden. Det är omöjligt att veta exakt vad som kommer att hända framöver och då är det extra viktigt att ha koll på de regler som banker refererar till när du förhandlar om ditt bolån.

Skuldkvotstak

När du lånar pengar till en bostad finns det olika mått som begränsar hur mycket du har möjlighet att låna. Ett av de måtten som används är ett så kallat skuldkvotstak. Ett skuldkvotstak på fem gånger hushållets årsinkomst innebär alltså att man inte får låna mer pengar än årsinkomsten gånger fem.

Reglerna om skuldkvotstak är än så länge frivilliga för bankerna, men i framtiden kan Finansinspektionen och regeringen komma att ta fram regler som alla banker måste följa. I praktiken har dock de flesta banker redan i dag någon variant av skuldkvotstak. Tanken är att låntagaren inte ska ta på sig alltför stora lån och att de sammanlagda skulderna i samhället inte ska bli för stora eftersom det innebär en risk för samhällsekonomin.

Oavsett vilken gräns banken har kan det vara vettigt att själv tänka igenom och sätta ett eget skuldkvotstak. Hur mycket klarar din ekonomi att låna? Räkna på hur sjukdom eller arbetslöshet skulle påverka och bilda dig en egen uppfattning. Desto bättre du känner din egen ekonomi, desto lättare blir också dialogen med banken och din möjlighet att påverka situationen.

– Moa Långbergs, Ekonomiskribent

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort