Consector Förklarar
Därför ska du se upp med räntefria betalningar

Därför ska du se upp med räntefria betalningar

Lockas du också av butikskedjornas erbjudanden om delbetalning utan ränta? I så fall är du långt ifrån ensam. Men se upp! Det kan bli en dyr affär. Consector listar fallgroparna – och hur du undviker dem. Dela upp din betalning på 12 månader helt utan ränta. Har du hört det förr? Förmodligen. Erbjudanden om räntefria avbetalningar har funnits länge och det blir allt vanligare att butikskedjor, i samarbete med olika kreditgivare, lockar med den här typen av erbjudanden. Problemet är bara att delbetalningen ofta riskerar att bli mycket dyrare än du hade tänkt dig. Orsaken till det är att de flesta erbjudanden av den här typen är villkorade av flera andra typer av extrakostnader, exempelvis en uppläggningsavgift, administrativ avgift och en löpande aviavgift. Den effektiva räntan, det vill säga den totala lånekostnaden räknad på ett år, kan därmed bli mycket högre än du tänkt dig. Det berättar Maria Wiezell som är konsumentvägledare på organisationen Sveriges konsumenter.

– Man ska vara väldigt uppmärksam på vilka avgifter som tillkommer, för det är inte alls ovanligt att butiker erbjuder nollränta, men så tillkommer kostnader ändå, säger hon.

Vi tar ett exempel. Du ska köpa en ny dator som kostar 10 000 kronor och väljer att lägga upp en delbetalning under 12 månader. Räntan är, som utlovat i erbjudandet, noll procent. Däremot tillkommer en uppläggningsavgift på 295 kronor samt en månatlig administrationsavgift på 29 kronor. På ett år innebär detta en totalkostnad på 643 kronor vilket ger en effektiv ränta på 11,53 procent. Skulle du dessutom vara sen med en delbetalning eller inte ha tillräckligt mycket pengar på kontot när pengarna ska dras på autogiro, ja då är risken stor att slutnotan rusar iväg, förklarar Maria Wiezell.

– Ett av de vanligaste problemen är just att något blir fel med betalningen eller att man inte har tillräckligt med pengar på kontot den dagen då pengarna ska dras. Det kan räcka med att det saknas tio kronor så kan det stjälpa hela idén med räntefritt. Plötsligt får du helt andra kostnader.

Ett annat vanligt problem som kan uppstå är att du vilseleds i hur mycket pengar du faktiskt ska betala tillbaka varje månad. Låt säga att du enligt betalningsplanen ska återbetala 900 kronor i månaden, så plötsligt blir du erbjuden flera olika alternativ på avin som du får hem i brevlådan: 900 kronor, 500 kronor eller bara 200 kronor?

– Det här är en vanlig fallgrop, för du kanske inte ens kommer ihåg hur mycket du faktiskt ska betala tillbaka, och så erbjuds du flera möjliga alternativ. Man kanske tror att betalalternativen är av välvilja från kreditgivaren, men så är det inte. För så fort du frånträder den uppgjorda betalningsplanen kan räntan bli skyhög, kanske upp till 29 procent ränta per månad, säger Maria Wiezell.

Hon rekommenderar alla som funderar på att dela upp sin betalning att verkligen läsa igenom avtalet noggrant, särskilt det finstilta.

– De flesta läser dessvärre inte villkoren så noga, men det är viktigt. För i de flesta fall måste du hålla dig exakt till betalningsplanen för att inte riskera skyhöga räntor och en slutnota som du inte alls hade tänkt dig.

4 vanliga fallgropar – och hur du undviker dem 1. Du har din betalning på autogiro men saknar pengar på kontot den dagen då beloppet ska dras. Även om det bara saknas 5 kronor kan det med stor risk leda till en skyhög ränta. 2. Du är sen med att betala en faktura. Trots att du bara är två dagar försenad kan räntan rusa iväg. 3. Du blir vilseledd av kreditgivaren som erbjuder flera olika betalningsalternativ på avin och du råkar betala tillbaka för lite. Detta kan stå dig dyrt. 4. Du glömmer att läsa det finstilta där det står att den effektiva räntan är skyhög. Slutkostnaden för ditt köp blir dyrare än vad du hade tänkt från början. Prisexempel Läs mer här om saker att tänka på när du ska låna pengar .