Consector Förklarar
Ekonomi i bonusfamiljen – så får ni det att funka

Ekonomi i bonusfamiljen – så får ni det att funka

Att leva i en bonusfamilj är en konstellation som många lever i. Inte minst ska man få det att fungera med vardagsrutiner som matinköp, uppfostran och det nya livet tillsammans som en stor familj.

Ekonomin är en annan bit som många har problem med men kanske inte det första man vill prata om i förhållandets start när hela livet känns som ett rosa skimmer och att alla svårigheter som någonsin uppstår kommer ni att kunna lösa tillsammans. Men riktigt så enkelt är det ju inte! Vi ger dig några tips på hur ni kan minska risken för onödiga bråk och hetsiga diskussioner.

  Prata ekonomi redan innan ni flyttar ihop

  Ekonomi är en otroligt viktig del i vardagen. Det är lätt att man blir blind och tänker att ekonomin kommer bli så mycket bättre när ni är två, och det kan stämma till viss del, men samtidigt kanske du är en person som lägger väldigt mycket pengar på sparande medan din sambo mer är en slösare som gärna lägger extra kronor på prylar eller liknande.

  Förutom bonusbarn får man ju annat på köpet också när man bildar bonusfamilj, såsom ex-fruar och ex-män, som helt plötsligt har åsikter om födelsedagar, inköp till barnen och diverse aktiviteter – som du helt plötsligt också ska vara med och betala hälften av.

  Därför är det här något att prata om innan, speciellt om ni ska ha helt gemensam ekonomi.

  Lägg alla kort på bordet

  För att undvika överraskningar längre in i förhållandet bör ni lägga fram hela er ekonomiska situation för varandra.

  Vilka skulder har ni?
  Vilka försäkringar har ni?
  Vilka fasta kostnader har ni i övrigt?
  Vilka aktiviteter har era respektive barn som kostar?
  Hur delar ni kostnader gällande barnen med era ex?
  Hur ser ni på sparande?

  Gör en budget tillsammans för att se hur ekonomin skulle se ut och kom överens om en summa som ni båda kan lägga på personliga aktiviteter.

  Boendefrågan

  Ska ni köpa ett nytt hus tillsammans eller ska någon av er flytta in i den andres boende? När man flyttar ihop som bonusfamilj finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Att någon av er ska behöva ta lån för att köpa in sig i den andres boende kan skapa fler problem än man tror, speciellt om man har särkullsbarn. Särkullsbarn har nämligen rätt att ärva sin förälder vid eventuellt dödsfall, vilket innebär att om någon av er skulle gå bort skulle den andra vara tvungen att lösa ut bonusbarnen, oavsett om ni äger huset tillsammans.

  Det skulle även kunna bli väldigt trassligt om ni skulle gå skilda vägar. Vem skulle lösa ut vem och vem ska bo kvar i huset, som ni då delar på. Den som ägde huset från början och har bott där hela livet tillsammans med sina barn kanske tycker att rätten för hen är högre, medan den andre faktiskt har precis samma rättigheter att bo kvar.

  Ett annat alternativ är att den som flyttar in betalar hyra, men vem betalar i så fall renoveringskostnader? Detta är saker som ni tillsammans bör diskutera för att det ska bli så rättvist som möjligt.

Det handlar som i många andra ekonomiska fall om att vara öppen med varandra och prata om de delar som normalt sett kan skapa osämja.

Lycka till!