Consector Förklarar
Få ut det mesta av din sommar

Få ut det mesta av din sommar


Det går att fylla sommaren med minnesvärda upplevelser utan att tömma alla konton. På den här sidan listar vi på Consector olika tips på hur du kan ha en lång, skön sommar till låg kostnad.


Fem städer att semestra billigt i


Egentligen kunde vi lista alla städer i östra och sydöstra Europa här. Gamla Östeuropa kämpar fortfarande för att komma ikapp Västeuropa ekonomiskt, och även om priserna inte är helt försumbara som på nittiotalet, är de här länderna fortfarande enormt prisvärda för svenska resenärer.


Här har vi valt fem städer som är både mycket omtyckta och har bra prisnivåer.


Tallinn


Tallinn sägs vara Europas bäst bevarade medeltidsstad. Hela den historiska stadskärnan är med på UNESCO:s världsarvslista, och Estland har en lång och vindlande historia, bland annat med mycket intressanta svenska inslag. Tallinn har blivit mycket populärt de senaste åren, men priserna är ändå låga överlag. Det finns gott om billiga hotell att välja på, och många av stadens sevärdheter är gratis att besöka. Tallinn är en ganska liten stad som du enkelt tar dig runt i till fots, så du behöver inte budgetera för dyra resor. En middag kostar kanske 80 kronor, en öl mellan 25 och 50 kronor beroende på ställe. Tallinn har fina spa-möjligheter, till exempel på Hotel Telegraaf och Hotel Meriton.


Istanbul


Turkiet är ett av de mest prisvärda länderna i Europa. En bra middag behöver inte kosta mer än 50 kronor. En tur med spårvagn i Istanbul går på sju kronor. Inträdet till de allra mäktigaste turistattraktionerna kan vara lite dyrare, men då pratar vi 100 kronor per person för ställen som Hagia Sophia och Topkapipalatset, Blå moskén, Basilikacisternen, Grand Bazaar, kryddbasaren, så det är ändå inte jämförbart med Kolmården eller akvariet i Monterey. Turkiet har en otroligt fascinerande historia. Den är mycket lång och varierad, och den pågår än idag. Den historiska stadsdelen Sultanahmet och det modernare Beyoglu lockar med olika kvaliteter – historiska sevärdheter eller shopping och nöjen. Ett tips är att bo i Beyoglu och ta spårvagnen över Galatabron till Sultanahmet för sightseeing i kyrkor, moskéer och basarer.


Warszawa


Warszawa har utvecklats till en metropol för levande kultur och alternativa livsstilar och är en av de billigaste huvudstäderna i Europa. Staden kanske inte övertygar alla omedelbart, med sina trafikleder och den gamla öststatsarkitekturen, men shoppingen på Nowy Swiat och Mokotowska, barerna på Plac Zbawiciela och studentfiken i trendiga Powisle får en att glömma allt det där. En traditionell polsk middag kostar inte mer än 40 kronor. Ett dygnskort till stadens kollektivtrafik kostar 30 kronor, och bussen från flygplatsen bara 10 kronor. Inträdet till stadens sevärdheter är inte oskäligt. Nationalmuseum med Polens största och finaste samling av konst och antikviteter, kostar till exempel inte mer än 30 kronor utom fredagar då det är gratis. Flera lågprisbolag flyger på Warszawa, och hotellen är mycket prisvärda. När du är i Warszawa kan du ta den gamla kungastaden Krakow som en bonus.


Sankt Petersburg


En vacker och vemodig stad full av kultur och med en spännande historia som verkligen brukar engagera svenska besökare. Enastående kultur blandas med fasansfulla krigsminnen, dagens kamp för fritt samhälle ställs mot en lång tid av ofrihet. Stadskärnan är inte stor, utan lämpar sig utmärkt för promenader. Eremitaget är ett av världens främsta konstmuseer, med verk av da Vinci, van Gogh, Monet med fler. Den ryska konsten upplevs bäst på Ryska museet. Många flygbolag kör täta rutter till STP, och du kan faktiskt åka båt från Stockholm, men det tar nästan 40 timmar. Kom ihåg att ordna med visum via Ryska ambassaden.


Vilnius


Trots sin blygsamma storlek och sitt östliga läge är Vilnius med en härlig, varmhjärtad stad som har blivit ett mycket populärt resmål. Vilnius har en stor gammal stadskärna med mycket restauranger, barer och kaféer. Missa inte det litauiska köket, till exempel på Forto Dvarasmed. Besök bohemiska Uzupis, ett område med starkt kulturutbud som brukar jämföras med Montmartre i Paris! Titta på gatukonst, spring på gallerier, botanisera i små boutiquer och ta ett break på något av stadens mysiga kaféer. Shopping är väldigt trevligt här, och betydligt billigare än hemma. Du hittar exklusiv shopping på gatan Gedimino. I Gamla stan finns butiker med hantverk, konst, accessoarer och antikviteter. Akropolis och Europa heter två stora shoppingcenter med stort shoppingutbud. Vilnius är en extremt prisvärd stad med bra stämning.


Billigt boende när du reser


Hotell i alla ära, men om ni vill bo lite längre på samma ställe finns det andra alternativ som är betydligt billigare, charmigare och mer spännande.


AirBnB – Privata lägenheter och även en del andra boenden i 65 000 städer över hela världen. På sajten hittar du även trevliga och ovanliga upplevelser i anknytning till den ort du tänker besöka.


Couchsurfing.com – En sajt för privat övernattning med över 4 miljoner användare i mer än 200 länder, i första hand i Europa och USA. Här bor du helt enkelt hemma hos dina värdar, och de är inte bortresta. Övernattningen är gratis, men det förutsätts att du ger tillbaka till communityn – genom att låna ut din egen soffa, men även genom att ge av dig själv och dina erfarenheter till dem du bor hos och dem som bor hos dig.


Bostadsbyte – Att ordna semesterboendet genom att byta hem med andra har varit populärt ett tag nu. Det kallas house swapping, och det finns ett antal nätverkssajter där du kan hitta någon som har matchande önskemål. Det måste inte handla om hus, heller. Alla former av boende är välkomna, såväl lägenheter som mindre slott. Här är några stora och populära sajter för bostadsbyte:

  • HomeExchange.com
  • LoveHomeSwap.com
  • Homelink.org


Billiga sätt att resa i Sverige


Bussar och tåg kan förstås vara både praktiskt och prisvärt, beroende på vart man ska åka, hur långt i förväg man bokar biljetterna, osv. Men det finns andra sätt att resa i Sverige som är billiga på riktigt, och dessutom bjuder in till äventyr.


Transferkörningar


Du kan faktiskt resa helt gratis om du är villig att köra tillbaka andras hyrbilar till hemmastationen. Många som hyr bil vill bara åka åt ena hållet, en så kallad envägsuthyrning, och för hyrfirmorna är det ar en konstant huvudvärk hur de ska få tillbaka sina bilar.


Ett sätt att ordna med återtransporten är att frakta hem bilen på ett flak, vilket är dyrt. Ett annat alternativ är att låta någon köra hem bilen utan kostnad. Det senare alternativet ger upphov till den resandeform som kallas transferkörning.


Transferkörning är som att hyra bil gratis (eller nästan gratis), men med ett förutbestämt resmål. De flesta körningarna går från storstadsområdena ut i landet, men andra kombinationer förekommer.


I dagsläget finns två sajter där du kan hitta aktuella gratisbilar:

  • Herz FreeriderEn mycket bra sajt som gör det enkelt både att hitta aktuella körningar och att boka en bil. Du kan även få en notifiering via sms när en passande körning dyker upp. Herz är stora, och utbudet av körningar är inte så pjåkigt.
  • DriveBackEn sajt med Facebook-sida och Twitter-konto som samordnar tillgängliga transferkörningar för en eller flera hyrfirmor, oklart vilka. I dagsläget ett mindre utbud än Herz, men väl värt att hålla ögonen på.


TIPS: Kombinera gärna transferkörningar med couchsurfing. Du vet inte i förväg vart du ska, men du bokar en körning och fixar en soffa. Upprepa tills semestern är slut, och du har en gratis semester med en riktigt skön ”On the road”-känsla.


RIP: Avis Facebook-satsning med transferkörningar, Sverigebilen, har tyvärr lagts ner.


Samåkning


Bilar ska inte gå tomma. Det är inte bra för någon, inklusive miljön. Om man ändå ska köra från A till B kan man ju lika gärna ta med sig några fler i bilen. Det blir både billigare och trevligare.


Idén om samåkning är inte ny, men med hjälp av nätet blir det så mycket effektivare att koppla samman lediga platser med lediga passagerare. Det finns två bra ställen att leta på:


Lifta


Ja, det är fortfarande fullt möjligt att lifta, även om man ser betydligt färre liftare längs vägarna idag än tidigare. Sätt upp en tydlig skylt så att förarna kan se vart du är på väg. Snygga upp dig lite för att öka dina chanser. Lifta inte ensam, och ha en skön resa!