Consector Förklarar
Så kan du finansiera ditt körkort

Så kan du finansiera ditt körkort

Med ett körkort kommer frihet, självständighet och glädje. Men vägen dit är inte alltid helt okomplicerad, en körkortsutbildning är nämligen inte gratis. För dig som har både tid och motivation, men inte tillräckligt med pengar på kontot, finns flera lösningar. Här berättar vi hur du kan finansiera körkortet.

Vad kostar det att ta körkort?

Oavsett hur du väljer att finansiera ditt körkort behöver du beräkna hur mycket det kommer att kosta i slutändan. En körlektion på trafikskola kostar mellan 500 och 800 kr så om du bara går på trafikskola blir det betydligt dyrare än om du även kan övningsköra privat. Dessutom behöver du betala för synundersökning, prov, halkbana, teorilektioner, teoriböcker och tillverkning av körkortet. Den slutgiltiga summan brukar ligga på 15 000 till 25 000 kr, beroende på hur många körlektioner du tar och vilken trafikskola du väljer. Här får du flera tips på hur du kan minska kostnaderna när du ska ta körkort.

Privatlån

Om du inte har hunnit spara ihop pengar till körkortet kan ett alternativ vara att ta ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som är avsett för konsumtion, pengarna kan du alltså spendera precis som du vill. När du tar ett privatlån kan du låna den summa som körkortet beräknas kosta, eller en annan summa. Tänk dock på att inte skuldsätta dig i onödan om du inte är säker på att du klarar av att betala tillbaka lånet med ränta. Förutom räntan kan det dessutom tillkomma olika avgifter beroende på långivaren. Därför är det viktigt att du jämför lån från flera långivare så att du försäkrar dig om att få så bra villkor som möjligt.

Körkortslån via CSN – för dig som är arbetslös

Du som är 18-48 år, arbetslös och inte har haft B-körkort tidigare har möjlighet att ansöka om körkortslån via CSN. Ett körkortslån kan endast användas till att ta körkort och syftet med lånet är att det ska bli lättare för dig att få jobb. Som mest får du låna 15 000 kr och pengarna ska betalas tillbaka oavsett om du lyckas ta körkort eller inte. Räntan för körkortslån är 1,74 % år 2020. Överstiger kostnaderna 15 000 kr får du finansiera resterande summa på något annat sätt. Du ansöker om körkortslån under Mina sidor på CSN:s hemsida.

Låna av familj eller vänner

Om du har möjlighet att låna av familj eller vänner är det en bra lösning, då det kan bli betydligt billigare än att låna från en låneinstitution. Tänk dock på att skriva en revers och komma överens om en återbetalningsplan trots att ni har en nära relation. Detta för att båda parterna ska vara införstådda med vad som förväntas och att det inte ska uppstå pengabråk som sliter på relationen.

Delbetala körkortet

Det är inte alla som klarar av att betala en hel körkortsutbildning på en gång, och därför erbjuder många trafikskolor delbetalningsplaner. Men innan du bestämmer för att hoppa på trafikskolans betalningsplan är det viktigt att du synar avtalet noggrant. Undersök om det tillkommer några avgifter och hur stor den slutgiltiga summan blir. Om betalningsplanen innebär att körkortet blir mycket dyrare kanske det är bättre att satsa på ett annat alternativ.

Billån

När du väl har bärgat körkortet kanske det är dags att köpa bil. Men då ska du inte ta ett vanligt privatlån, utan i dessa fall är billån mer fördelaktigt. Det beror på att du då kan använda bilen som säkerhet för lånet, vilket ger dig bättre villkor. Vi kan hjälpa dig att jämföra och hitta marknadens billigaste billån.