Consector Förklarar
Finansiera renoveringen – så här gör du

Finansiera renoveringen – så här gör du

Ni har äntligen hittat huset där ni drömmer om att spendera många härliga år framöver. Eller ni kanske planerar att bli fler i familjen och behöver bygga ut för att få plats för alla familjemedlemmar. Eller så funderar ni på försäljning av bostaden och vill öka värdet. Oavsett vad, nu väntar det roligaste – renoveringen. Hur ni finansierar renoveringen av er bostad är en aspekt som är viktig att se över lite extra. Har ni inte möjlighet att bekosta renoveringen på egen hand finns det olika typer av finansieringsmöjligheter. Ett renoveringslån kan tas som ett lån utan säkerhet eller genom att öka era nuvarande bolån. Om ni väljer det sistnämnda får bolånet endast utökas om dina lån ligger under 85 procent av bostadens värde. Vi ger er några tips på hur ni kan tänka innan ni ansöker om lån.

  1. Värdera bostaden När ni fått en värdering på bostaden kan ni enkelt se hur era lån förhåller sig till bostadens värde. Om er bostad till exempel är värd 2 000 000 kronor kan ni låna upp till 1 700 000 kronor i bostadslån. Säg att era nuvarande lån ligger på 1 500 000 kronor – då har ni möjlighet att låna 200 000 kronor extra till renovering. Om era lån redan överstiger bostadens värde är det enda alternativet att ta ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån.
  2. Gör en budget Gör en budget för både hantverkskostnader och material. Om ni tänkt anlita hantverkare för arbetet kan ni kräva att få offerter från olika företag. På så sätt kan ni få en bättre uppskattning för hur mycket renoveringen kommer att kosta er totalt. Om ni planerar att renovera på egen hand är det svårare att uppskatta den totala kostnaden, men gör ett så trovärdigt förslag som möjligt att ta med till banken.
  3. Efter renoveringen – värdera bostaden igen När ni är klara med renoveringen kan ni ta hjälp av en mäklare för att omvärdera bostaden. Om renoveringen höjt värdet kan ni ta med dessa uppgifter nästa gång ni ska omförhandla era bolån för att eventuellt få ner kostnaderna.

Extra tips

Behövs bygganmälan eller ansökan om bygglov? Tillbyggnader och nybyggen kräver oftast bygglov. Anmälan krävs till exempel om ni gör ändringar som påverkar säkerheten i huset. Glöm inte ROT-avdraget Som fastighetsägare har ni rätt att göra en skattereduktion på 30 procent av arbetskostnaden för den hustjänst ni köper, upp till maximalt 50 000 per kalenderår.