Consector Förklarar
Hur du förbättrar din privatekonomi – en checklista

Hur du förbättrar din privatekonomi – en checklista

Trött på att känna pengaångest och stress över din ekonomiska situation? Att ha en god privatekonomi ger dig inte bara känsla av kontroll, det kan faktiskt förbättra både ditt mående och din livskvalitet. I den här artikeln förklarar vi vad privatekonomi är och hur du ska göra för att förbättra den.

Vad är privatekonomi?

Privatekonomi är ditt totala kapital och hur du hanterar dina pengar. Din privatekonomi består i huvudsak av två delar, dina inkomster och dina utgifter. En god privatekonomi är när inkomsten är större än utgifterna och du har koll på vad pengarna går till. En privatekonomi som bidrar till stress och oro kan ofta bero på att dina utgifter är högre än inkomsterna. Det går helt enkelt inte ihop. Om du vill förbättra din ekonomi behöver du dels se över alla inkomster och utgifter, dels fortsätta underhålla den. Din privatekonomi är nämligen precis som ett husdjur. Om den inte får den omsorg och uppmärksamhet den behöver kommer den förr eller senare att förtvina.

Typer av kostnader

När du ska förbättra din privatekonomi behöver du sätta dig in i hur stora utgifter du har i förhållande till din inkomst. Inkomsten kan komma från olika källor, och kan till exempel bestå av lön, pension eller bidrag. Dina utgifter påverkas av hur du lever, men består vanligtvis av hushållskostnader, skatter och konsumtion.

Förbättra din privatekonomi

Här går vi igenom vad du kan göra för att förbättra din privatekonomi.

1. Se över räkningar och fakturor

Först och främst behöver du se över vilka utgifter du har varje månad. Vad kostar el, internet, mobil, TV, försäkringar och boende? Finns det något du kan skära ner på eller kan du byta till en billigare leverantör? Tänk särskilt på abonnemangskostnader, kanske behöver du faktiskt inte alla de där tv-kanalerna du betalar för. Se dessutom till att betala dina räkningar i tid, förseningsavgifter är både dyrt och onödigt.

2. Budgetera

Gör en budget där du skriver ner samtliga inkomster och utgifter. På så sätt får du en bättre översikt av vad pengarna faktiskt går till och vad du kan minska på för att förbättra din ekonomi.

3. Planera och jämför

Planera långsiktigt när du ska köpa något dyrare som en bil eller tvättmaskin. Är det något du faktiskt behöver just nu eller är det smartare att vänta till efter semestern? Spara ihop pengarna istället för att välja avbetalning, det blir ofta betydligt billigare i längden. Tänk också på att alltid jämföra priserna på olika produkter innan du bestämmer dig, detta gäller allt från bolån till tvättmaskiner.

4. Spara

Spara ihop en buffert så att oförutsedda utgifter inte ska kännas som en smäll i magen. En tumregel är att ha en buffert på ett par månadslöner. Förutom att du faktiskt kommer att kunna reparera bilen kommer du att känna dig betydligt mer trygg. Om du tycker att det är svårt att spara kan du ta hjälp av en app eller sätta upp ett automatiskt månadssparande via din bank.

5. Se över din inkomst

Glöm inte att ett sätt att få en bättre privatekonomi i vissa fall är att öka inkomsten. Se över din nuvarande lön, är den marknadsmässig? Trivs du på din arbetsplats eller skulle du få en bättre livskvalitet och lön på en annan? Kan du ta ett extrajobb på kvällar eller helger? Ofta ger en förändring av arbetssituationen större effekt än man kan tro.