Consector Förklarar
Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Har du funderat på att skaffa kreditkort? Är du osäker på vilket kort som är rätt för dig? Vi går igenom vilka fördelar och nackdelar som finns och hur du kan tänka för att hitta rätt i kreditkortsdjungeln. Det råder delade meningar om kreditkort. Vissa ser fördelar och förmåner medan andra är mer skeptiska, framför allt på grund av krediten som kan kopplas till dem. Senaste åren har kreditkortsmarknaden förändrats, och idag har de allra flesta ett kreditkort – något som varken ses som prestige eller något dåligt. Det finns flera fördelar med att betala med kreditkort, du får ofta bonus och förmåner plus att reseförsäkringarna är ovärderliga för dig som reser mycket. Är du orolig över krediten? Har du koll på din ekonomi kan du handla precis som vanligt utan att behöva betala ränta – och samtidigt få de där extra förmånerna för dina köp. Vi förklarar fördelarna och nackdelarna med kreditkorten.

Bonus och återbäring

De flesta kreditkort ger bonus och återbäring på dina inköp. Det kan handla om att du får poäng för dina köp som du kan använda till hotell eller flyg, förmånligt för dig som reser mycket. Vissa kreditkort erbjuder istället så kallad ”cashback”, där du får en viss summa kontanter tillbaka årligen.

Alla köp på en faktura (som går att delbetala)

Alla dina utgifter samlas på en faktura som du sedan kan välja att delbetala, vilket kan jämna ut toppar och dalar i ekonomin. Du får en tydlig översikt över din ekonomi och betalar du fakturan direkt tillkommer ingen ränta. Möjligheten att delbetala finns dock vilket kan vara fördelaktigt vid vissa tillfällen. Till exempel om du köper en ny soffa på rea i januari kan du välja att betala halva summan i februari och resterande summa i mars. Då tillkommer dock ganska hög ränta för delbetalningen.

För dig som reser mycket

Många kreditkort har reseförsäkring och avbeställningsskydd när du betalar din resa med kreditkortet. Om du skulle behöva avboka resan får du pengarna tillbaka. Det är också en extra säkerhet om flygbolaget skulle gå i konkurs eller hamna i en strejksituation. Många kreditkortsutgivare lägger på en avgift mellan 1-3 % om du handlar i annan valuta. Men med rätt kreditkort slipper du den kostnaden.

Den enda nackdelen – krediten

Den enda nackdelen med kreditkort är just den lättillgängliga krediten, som innebär att man har möjlighet att handla för mer än man har råd att spendera. Bara för att det kommer en samlingsfaktura i slutet på månaden istället för att pengar hela tiden dras från kontot. På samma sätt kan du välja att delbetala din faktura och skjuta skulden framåt vilket innebär att många drar på sig stora skulder som sedan betalas över mycket lång tid vilket skapar höga kreditkostnader. Det gäller att vara medveten och hålla koll så att man inte handlar mer med ett kreditkort än ett kontokort.

Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort?

Alla kreditkort har olika förmåner och villkor, så det gäller att kolla upp vad som gäller för respektive kreditkort innan du väljer. Behöver du hjälp att hitta rätt kreditkort? Gör vår kreditkortsanalys och se vilket kort som passar för just dig.