Consector Förklarar
Fyra steg till en enkel hushållsbudget

Fyra steg till en enkel hushållsbudget

Känner du att lönen rinner iväg utan att du vet vad du lägger pengarna på? Ett effektivt sätt att ta kontroll över din privatekonomi är att skapa en budgetkalkyl som listar de intäkter och utgifter du har varje månad. Så här går du till väga!

Att göra en hushållsbudget är inte svårt, men kräver lite tankeverksamhet. I grund och botten handlar det om hur mycket pengar som kommer in på ditt konto varje månad och hur mycket du spenderar varje månad. Ju mer noggrann du är, desto fler överraskningar slipper du.

En hushållsbudget kan se ut hur som helst. Du kan skriva ner alla poster på ett papper, eller lägga in alltsammans i ett Excel-dokument. Det är en fördel att spara dina kalkyler så att du enkelt kan gå tillbaka i efterhand och se om du lyckats hålla dig till din plan. Det finns också flera gratis och användbara mallar att ladda ner, bland annat en budgetkalkyl som Hallå Konsument har tagit fram. Där kan du också snabbt se vad olika förändringar gör för slutresultatet, exempelvis om du höjer ditt sparande, minskar dina utgifter eller ökar dina intäkter. Kom ihåg att din budgetkalkyl behöver utgå ifrån dig och dina behov för att du ska kunna följa den – så var ärlig med dig själv när du sätter upp din budgetkalkyl.

Oavsett hur eller var du väljer att lägga upp din budget kan du utgå ifrån fyra steg:

1. Sammanställ dina inkomster.

Börja med att lista dina intäkter varje månad. Det kan exempelvis vara lön, pension, sjukpenning, barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrapenning, arbetslöshetskassa eller studiestöd. Lägg även till eventuell aktieutdelning. Om ni är flera personer i hushållet så lägger du ihop era gemensamma intäkter.

2. Lista dina utgifter

När du sammanfattat alla dina intäkter skriver du ner alla fasta kostnader du har under en månad. Hit hör exempelvis kostnader för mat, försäkringar, transporter och boende. Kom ihåg att vissa poster förändras varje månad, exempelvis elräkning och försäkringsavgifter.

Gå därefter igenom alla övriga kostnader du har månadsvis. Det kan vara nöjen, resor eller shopping – sådana utgifter som du skulle kunna komma undan. Om du upplever att pengarna flyger iväg kan det vara bra att börja med att se över dessa poster för att kartlägga vad du lägger pengarna på, som kanske egentligen är helt onödigt. Ett bra sätt för att få kontroll över dina utgifter är att gå igenom ditt kassaflöde och föra dagbok över alla inköp du gör. Det finns flera appar som hjälper dig med detta, bland annat Tink och appar från de flesta storbanker.

3. Sätt upp ett sparmål

När du listat intäkter och utgifter, se över om det finns något utrymme för sparande. Att ha ett eget sparande är viktigt dels för att du ska kunna hantera oförutsedda utgifter och dels för att du ska kunna känna dig trygg även i framtiden. Genom att sätta upp ett sparmål kan det vara enklare att motivera sig själv till att lägga undan en slant varje månad. Om ni är flera i hushållet kan det vara bra att komma överens om ett gemensamt sparmål. Vill ni flytta till något större, spara till kontantinsats eller åka på en resa? Att se pengarna växa varje månad brukar ge bra motivation.

4. Utvärdera!

Glöm inte att följa upp hur det gått för dig och din budgetkalkyl. Har du lyckats hålla dig till den strategi du bestämde dig för? Varför, varför inte? Skriv ner dina reflektioner och tänk igenom vad du kan göra framöver. För en del kan det behövas uppföljning varje månad för att påminna sig själv om att göra medvetna val.

Tips för att minska dina månadskostnader:

  • Ta tag i dina skulder i tid. Kom ihåg att påminnelseavgifter och inkassoavgifter gör att även en liten skuld kan bli stor. Om du har mycket stora skulder kan du ansöka om en skuldsanering hos Kronofogden.Samla lån och krediter. Det innebär att du lägger ihop alla skulder till en, för att lättare få ett helhetsgrepp över situationen.
  • Att samla alla lån hos en bank eller kreditgivare är ett enkelt och effektivt sätt att spara pengar och sänka sina månadskostnader. Consector hjälper dig!
  • Förhandla om ditt bolån. Den ränta du betalar bestäms av flera faktorer, bland annat bankens snittränta. Denna snittränta går dock alltid att förhandla, och ett bra sätt att göra det på är att jämföra bankerna mot varandra. På Consector kan du enkelt skicka in en låneansökan.