Consector Förklarar
Gemensam ekonomi – så fungerar det

Gemensam ekonomi – så fungerar det

Hur hanterar man den gemensamma ekonomin om man blir sambo eller gifter sig? Här kommer några tips för en stabil och konfliktfri hushållsekonomi. Gemensam ekonomi är precis vad det låter som. Det vill säga hur två personer som lever tillsammans delar på inkomster och utgifter. Det första man behöver bestämma sig för är i hur stor grad ekonomin ska vara gemensam. Detta bör man komma överens om direkt när man flyttar ihop, så att reglerna är klara från första början. Allmänt talar man om fyra olika nivåer av gemensam ekonomi:

Delad ekonomi – det enkla alternativet

Delad ekonomi är också en sorts gemensam ekonomi. I detta fall delar man på fasta utgifter som boendekostnad, räkningar, mat med mera. I övrigt sköter var och en sin egen privatekonomi. Enklast är att man räknar ut de fasta månadskostnaderna och att var och en för över halva beloppet till ett gemensamt bankkonto varje månad. Delad ekonomi kan vara speciellt praktisk om man flyttar ihop med någon för att se om det fungerar. Då vet man att var och en bidragit med lika mycket till den gemensamma ekonomin om förhållandet tar slut. Samtidigt kan det uppstå konflikter om den ena partnern har gott om pengar när de gemensamma utgifterna är betalda och den andra lite.

Proportionerligt delad ekonomi – när en betalar mer

Detta är en form av gemensam ekonomi som påminner om den delade ekonomin. Skillnaden är att den som har en högre inkomst betalar en större andel av de fasta utgifterna och den med lägre inkomst en mindre del. Detta betraktas som normalt om ett par verkligen menar allvar med sitt förhållande. Då vill man visa att man stöttar varandra.

Delvis gemensam ekonomi – att dela på hushållskassan

Den delvis gemensamma ekonomin innebär att man slår ihop sina inkomster, betalar alla räkningar och sedan delar på det som är kvar. Båda är då likvärdiga partners, även om de var och en har olika inkomster. Detta är en vanlig modell för seriösa sambos och gifta par, speciellt om det finns barn med i bilden. Även här är det bra om det finns ett gemensamt bankkonto och varsitt personligt. På så sätt kan man undvika att en part kan upplevas snylta på den andras personliga pengar. I alla tre exemplen ovan är det bra om man kan respektera varandras användning av de personliga pengarna. Människor är olika och gör olika val. Det gäller även dem som bor tillsammans.

Helt gemensam ekonomi – allt delas gemensamt

Här är ekonomin i alla delar gemensam. Mina pengar är dina pengar och tvärtom. Allt delas gemensamt. I detta fall är det en förutsättning att man verkligen litar på, respekterar och älskar varandra. Att man har allt tillsammans. En helt gemensam ekonomi är vanlig bland äldre människor som levt samman länge och som planerar att fortsätta med det livet ut. För andra kan det ofta kännas allt för utlämnande.

Gemensam ekonomi, gemensamt ansvar

Detta är inga regler, utan bara en översikt över de vanligaste alternativen. Vad som passar ert hushåll kan bara ni själva bestämma. Det viktiga är att man är överens om hur det ska fungera – och att man kan vara öppna och ärliga mot varandra om man tycker att något behöver ändras. Det kan också underlätta om båda känner att de fortfarande har en viss personlig ekonomisk frihet. Däremot finns det formella krav om man till exempel tar ett lån tillsammans. Då är som regel båda medsökande fullt ut ansvariga för att hela lånet betalas.

Hur fungerar det med gemensam ekonomi vid en skilsmässa?

Om man går skilda vägar kan det underlätta om man haft någon form av delad ekonomi. På så sätt går det att undvika en del av de personliga konflikter som kan uppstå i samband med att man gör ekonomiskt bokslut. Har man gemensamma lån ska man veta att det inte är alltid banken går med på att dela lånet i två. Dessutom är man i ett sämre läge om man behöver sälja sin bostad under tidspress vid en bodelning.