Consector Förklarar
Vad du behöver veta om handpenningslån

Vad du behöver veta om handpenningslån

När du ska köpa bostad kommer säljaren att kräva en förskottsbetalning i samband med att du skriver på köpekontraktet. Förskottsbetalningen kallas för handpenning och fungerar som säkerhet för säljaren. Den visar helt enkelt att du är en seriös köpare som inte kommer att dra sig ur. I den här artikeln reder vi ut skillnaden mellan handpenning och kontantinsats och hur det fungerar att ta ett handpenningslån.

Vad är handpenning?

Vid bostadsköp är handpenning den delbetalning du som köpare betalar i samband med kontraktsskrivningen. Handpenningen är vanligtvis 10 % av bostadens köpeskilling och fungerar som en säkerhet för affären. Det resterande beloppet betalas först vid tillträdesdagen. Ofta betalas handpenningen till mäklaren som sedan för över pengarna till säljaren.

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Det är vanligt att förväxla begreppen handpenning och kontantinsats, men i själva verket är det två helt olika saker. Handpenning är en förskottsbetalning på 10 % av köpeskillingen som du betalar när du skriver på köpekontraktet för en bostad. Kontantinsatsen är den summa du behöver finansiera kontant när du köper en bostad. Enligt lag får du nämligen bara låna högst 85 % av bostadens värde. Därför är kontantinsatsen alltid minst 15 % av köpeskillingen.

Kan handpenningen räknas in i kontantinsatsen?

Ja, det finns ingen lagstiftning för hur de kontanta medlen ska fördelas. Om du betalar handpenningen på 10 % med kontanta medel räknas summan som en del av kontantinsatsen. Huvudsaken är att du inte tar ett bolån på ett större belopp än 85 % av bostadens värde.

Vad är handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet som många av de stora bankerna erbjuder. Det här lånet kan vara aktuellt om du inte har hunnit spara ihop till handpenningen innan kontraktsskrivningstillfället. Några exempel är om dina pengar är låsta i din befintliga bostad, eller om du fått ett lånelöfte av en bank men har inte tillräckligt med pengar på kontot.

Villkor och ränta för handpenningslån

Handpenningslån är ett lån utan säkerhet som ska betalas tillbaka senast vid tillträdesdagen. Det sker ingen delamortering av handpenningslån, utan lånet återbetalas i sin helhet vid tillträdet. Handpenningslån har vanligtvis en högre ränta än ett bolån, men lägre än ett privatlån. Förutom ränta behöver du ofta betala en avgift för lånet. Ta med dessa kostnader i din bolånekalkyl så att du får reda på vad lånet faktiskt kommer att kosta. Krav från långivaren är att du har ansökt om bolån eller lånelöfte hos dem och fått det beviljat. Då lånevillkoren kan se olika ut beroende på långivaren är det viktigt att du jämför lån från flera långivare innan du bestämmer dig.

Tips kring handpenning och handpenningslån

Om du behöver låna till handpenningen är det viktigt att du ansöker om lånelöfte hos en långivare som erbjuder handpenningslån. Det är dessutom viktigt att du jämför erbjudanden från flera långivare så att du kan försäkra dig om att du får de bästa möjliga villkoren. Det kan vi på Consector hjälpa till med. Hos oss får du personlig bolånerådgivning, dessutom tar vi bara en kreditupplysning på dig när du ansöker om bolån och handpenningslån.