Consector Förklarar
Här är din privatekonomi

Här är din privatekonomi

Vi lånar allt mer, sparar som aldrig förr och bråkar oftast om dagliga inköp. Känner du igen dig? Consector förklarar har kartlagt svenskarnas förhållande till pengar och ger tipsen för en bättre privatekonomi.

”Har man koll på sin ekonomi är man rustad för oförutsedda förändringar i livet. Du kommer långt med att lägga 15 minuter av din tid”

–Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Vad vi svenskar sparar till, lånar för och lägger pengar på är såklart individuellt. Men det finns trots allt en hel del likheter i våra ekonomiska beteenden, oberoende av socioekonomisk status.

Vi lånar mest till bostaden

Att vi lånar pengar i en allt snabbare takt är ett sådant exempel. I december förra året hade hushållens lån en årlig tillväxttakt på 7,5 procent. Och det är framför allt bostadslånen som bidrar till den ökade tillväxten.

Totalt sett hade svenska hushåll gemensamt lån på 3 300 miljarder kronor i slutet av förra året. Majoriteten av lånesumman, 2 696 miljarder, stod bolånen för.

Men det är inte enbart vår benägenhet att sätta oss i skuld som förenar oss. Vårt sparande gör det också.

Svenska hushåll har ökat sitt sparande markant de senaste åren, visar SCB:s senaste Sparbarometer. Undantaget pensionssparandet har svenska hushåll lagt undan omkring 150 miljarder det senaste året, varav så mycket som 117 miljarder har satts in på vanliga bankkonton, som i de flesta fall har en låg sparränta eller inte erbjuder någon ränta alls.

Buffertspara lagom 

En ny undersökning från Nordea ger samma bild – nästan var femte svensk har över en årslön på banken i  buffert, enligt undersökningen. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson menar att detta är en alldeles för stor summa pengar.

”Ett allmänt sparande kan man gott och väl lyfta ut från buffertsparandet och hantera på ett bättre sätt. Dels genom att faktiskt använda sitt sparande till något trevligt och roligt, och dels genom att placera en del på lite längre sikt, det vill säga med lite större risk och chans till bättre avkastning”

–Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Emma Persson, Boendeekonom på SBAB, är inne på samma spår.

Utmaningen för många ligger i att veta vad man sparar pengar till. Man måste dela upp det i långsiktigt och kortsiktigt sparande och anpassa risknivån utifrån det. På sparkontot ska man bara ha en buffert som ska användas inom ett år eller två! Resten av pengarna ska sitta på aktiemarknaden”, säger hon.

Hon rekommenderar alla som vill se över sitt sparande att lägga 15 minuter på att se över vilka alternativ som finns.

–Det händer väldigt mycket på bankmarknaden i dag och det finns många bra jämförelsetjänster på nätet som du kan använda dig av, säger hon.

Vardagsekonomin – en källa till bråk

Kanske kan ett klokt sparande underlätta på flera fronter i vardagen. En annan undersökning som SBAB har låtit göra visar nämligen att cirka hälften av alla par bråkar om sin ekonom ibland, och högst upp på listan kommer konflikter som rör matkostnaderna i hushållet.

Även om man bör ta den här typen av undersökningar med en nypa salt finns det skäl att fundera över hur privatekonomin faktiskt påverkar vardagen och livet i stort.

–Har man koll på sin ekonomi är man rustad för både planerade och oförutsedda förändringar i livet, och jag vill verkligen lyfta fram att det inte är så svårt, säger Emma Persson på SBAB.

Snabbfakta – Svenskars ekonomi:

Vi lånar som aldrig förr. I december förra året hade hushållens lån en årlig tillväxttakt på 7,5 procent. Totalt sett hade svenska hushåll gemensamt lån på 3 300 miljarder kronor i slutet av förra året. Majoriteten av lånesumman, 2 696 miljarder, stod bolånen för.

Vi sparar mycket – och fel. Undantaget pensionssparandet har svenska hushåll lagt undan omkring 150 miljarder kronor det senaste året, varav så mycket som 117 miljarder har satts in på bankkonton med liten eller ingen sparränta. Det finns bättre alternativ!

Vi bråkar om vardagsekonomin. En undersökning från SBAB visar att hälften av alla par bråkar om sin ekonomi och att det är matkostnaderna i hushållet som ligger i bråktoppen.

 Artikelbild_dinprivatekonomi

Den genomsnittliga skuldsatta individen har tre lån, är 50 år gammal och har en skuldkvot på 296 procent.