Consector Förklarar
Har du koll på taxeringsvärde?

Har du koll på taxeringsvärde?

Går du i bostadsköpartankar? Marknaden är i full fart och räntenivåerna fortfarande låga, men det finns frågetecken att reda ut och faktorer att tänka på. Till exempel hur priset på din bostad kan komma att utvecklas. Att köpa en ny bostad väcker många känslor – inled letandet med att lära dig vad som gäller så är du redo den dag drömbostaden dyker upp.

Taxeringsvärde

I september kom Skatteverkets uppdaterade taxeringsvärden för alla småhus i Sverige. Och det är en viktig parameter att hålla koll på, eftersom fastighetsskatten sätts just efter taxeringen. Det är Skatteverket som justerar taxeringsvärdet var tredje år baserat på ett genomsnitt av tidigare års försäljningspriser. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet för fastigheten. Utöver priser i området är också husets ålder en faktor som tas med i beräkningen. Tycker man att Skatteverket gjort fel kan man överklaga värderingen.

I genomsnitt beräknas värdena nu öka med 26 procent till följd av den starka prisutvecklingen under de senaste åren. Det kan med andra ord vara klokt att undersöka om taxeringsvärdet kommer att höjas för det hus som man funderar på att köpa.

– Moa Långbergs, Ekonomiskribent

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort