Consector Förklarar
Minusränta! Så påverkas du

Minusränta! Så påverkas du

Låg inflation, en osäker omvärld och risk för stärkt krona. Där har du ingredienserna till -0,35-grytan som är den nuvarande reporäntan – Riksbankens medel för att öka konsumtionen och mota inflationen. Men hur påverkas du som privatperson?

– Vi har aldrig haft minusränta i Sverige förut. Ju billigare lån, desto mer pengar får vi över att konsumera för. Det blir också billigare för företag att göra investeringar, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker på Pro Norna.

Blir det billigare att låna pengar nu?

– Det är lätt att tro det, men du måste räkna på pris minus inflation – och inte bara på själva räntesatsen. Självklart ska du försöka få så låg ränta som möjligt på, säg, ett bolån – som du kommer leva med en lång tid framöver.

Är det smart att passa på och låna mycket?

– Försök motstå den lockelsen. Minusräntan finns delvis till för att vi ska handla mer, men då inte via lån och krediter. Svenskarna är ett skuldtyngt folk. Om vi tar fler lån kan det leda till ett samhällsproblem i längden.

Hur påverkas unga bostadsköpare?

– När vi tycker det är billigt att låna eldar vi på bostadspriserna. Det leder till att vi betalar mer utan att få mer lägenhet för pengarna. Det vi lägger på en bostad tenderar att gå åt till samma sak även i framtiden – och för unga innebär det att tröskeln in på bostadsmarknaden höjs.

Att göra-lista:

> Leta efter banker med positiva räntesatser
> Ha insättningsgaranti på ditt sparkonto
> Amortera mer nu och mindre när räntorna stiger
> För en bra vinst på bostaden – tveka inte att sälja
> Ta alltid råd om du har frågor eller funderingar

Ska jag binda bolåneräntan?

– När räntan ligger lågt och förväntas stiga kan det vara smart att ha bundit den. Om räntorna stiger och inflationen ökar så ligger räntan fast på en lägre nivå. Men problemet är att man inte vet hur det kommer utveckla sig framåt.

Vad ska jag absolut inte göra när vi har minusränta?

– Ha inte kvar dina pengar på sparkonton där räntan ligger på 0 eller under, men sätt inte heller in pengar på aktiemarknaden om du behöver spendera dem inom en snar framtid.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort