Consector Förklarar
Minusränta! Så påverkas du

Minusränta! Så påverkas du

Låg inflation, en osäker omvärld och risk för stärkt krona. Där har du ingredienserna till -0,35-grytan som är den nuvarande reporäntan – Riksbankens medel för att öka konsumtionen och mota inflationen. Men hur påverkas du som privatperson? – Vi har aldrig haft minusränta i Sverige förut. Ju billigare lån, desto mer pengar får vi över att konsumera för. Det blir också billigare för företag att göra investeringar, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker på Pro Norna.

Blir det billigare att låna pengar nu?

– Det är lätt att tro det, men du måste räkna på pris minus inflation – och inte bara på själva räntesatsen. Självklart ska du försöka få så låg ränta som möjligt på, säg, ett bolån – som du kommer leva med en lång tid framöver.

Är det smart att passa på och låna mycket?

– Försök motstå den lockelsen. Minusräntan finns delvis till för att vi ska handla mer, men då inte via lån och krediter. Svenskarna är ett skuldtyngt folk. Om vi tar fler lån kan det leda till ett samhällsproblem i längden.

Hur påverkas unga bostadsköpare?

– När vi tycker det är billigt att låna eldar vi på bostadspriserna. Det leder till att vi betalar mer utan att få mer lägenhet för pengarna. Det vi lägger på en bostad tenderar att gå åt till samma sak även i framtiden – och för unga innebär det att tröskeln in på bostadsmarknaden höjs.

Att göra-lista:

> Leta efter banker med positiva räntesatser > Ha insättningsgaranti på ditt sparkonto > Amortera mer nu och mindre när räntorna stiger > För en bra vinst på bostaden – tveka inte att sälja > Ta alltid råd om du har frågor eller funderingar

Ska jag binda bolåneräntan?

– När räntan ligger lågt och förväntas stiga kan det vara smart att ha bundit den. Om räntorna stiger och inflationen ökar så ligger räntan fast på en lägre nivå. Men problemet är att man inte vet hur det kommer utveckla sig framåt.

 

Vad ska jag absolut inte göra när vi har minusränta?

– Ha inte kvar dina pengar på sparkonton där räntan ligger på 0 eller under, men sätt inte heller in pengar på aktiemarknaden om du behöver spendera dem inom en snar framtid.