Consector Förklarar
Hur blir man rik?

Hur blir man rik?

Många drömmer om att bli rika, men hur blir man egentligen det?
Det finns inga genvägar till rikedom. Det handlar om risker, chansningar och ett långsiktigt tänk. Och för er som läst våra blogginlägg om beteendeekonomi så vet ni ju redan att långsiktigt tänk – är något som de allra flesta är väldigt dåliga på.

Så hur gör man då? Bortsett från att ärva pengar eller vinna på lotto så krävs det ett ekonomiskt tänk för att lyckas bli rik på egen hand. Att spara pengar från lönen och spara sig rik är i princip omöjligt i Sverige, såvida du inte har en vd-lön och till och med då är det svårt.

Men det finns en del tips på vägen i processen mot ekonomisk frihet.

 1. Tjäna pengar
  Logiskt. Pengarna måste in på något sätt. Tyvärr så är läget i Sverige så att ju mer du tjänar, desto mer betalar du i skatt, vilket försvårar det hela.Tips! Starta företag. Staten vill att vi startar företag, det genererar både i fler jobb och mer skatteintäkter. Bland personer med stora finansiella tillgångar är det över hälften som byggt upp sin rikedom genom att starta eget företag. Men för att starta eget företag krävs ett driv, som långt ifrån alla har. Men var lugn – det finns andra möjligheter.
 2. Spara pengar
  Också logiskt. Sparar du pengar, har du kvar mer pengar. Men räcker det till att bli ekonomiskt oberoende? Tyvärr inte. Att spara pengar i ett traditionellt sparkonto ger inte tillräckligt mycket utdelning, utan det gäller att investera pengarna rätt. Så vi kommer till det roligaste steget – men också ett steg där det tar stopp för många.
 3. Investera pengar
  För dig som siktar på förmögenhet är att investera pengarna rätt, det bästa sätt att få dina pengar att jobba för dig – och inte tvärtom. För bästa möjliga chans till rikedom är det bäst att spara så mycket av din lön som du kan (generellt minst 10-20 procent), och sedan investera pengarna i aktier. Månadssparar du i investmentbolag eller aktieindexfonder kan du räkna med en jämn utveckling, och att ditt kapital växer stadigt årligen.
 4. Pengar genererar pengar
  När dina pengar jobbar för dig, tjänar du mer pengar som du kan investera – och därmed tjäna ännu mer pengar. Win-win.

Att bli rik är varken omöjligt eller superlätt. Det krävs mod att ta risker, ett långsiktigt tänk och ett ekonomiskt intresse. Har du dessa tre delar är det bara att sätta igång redan idag och börja med att läsa på om aktier. Lycka till!