Consector Förklarar
Hur blir man rik? 6 tips till rikedom

Hur blir man rik? 6 tips till rikedom

Många drömmer om att bli rika, men hur blir man egentligen det?
Det finns inga genvägar till rikedom. Det handlar om hårt arbete, sparande, risker och långsiktigt tänk. Och du som har läst våra blogginlägg om beteendeekonomi vet ju redan att långsiktigt tänk – är något som de allra flesta är väldigt dåliga på.

Så hur gör man då? Om du inte är arvtagare eller vinner på lotto krävs det en ekonomisk plan för att lyckas bli rik på egen hand. Att ta pengar från lönen och spara sig rik är i princip omöjligt i Sverige, såvida du inte har en vd-lön och till och med då är det svårt.

Men det finns en del tips till hur du ska nå ekonomisk frihet.

1. Definiera vad rikedom är för dig

Det är betydligt mycket lättare att nå ett tydligt mål än ett diffust. Så vad är rikedom för dig? Är det att kunna gå på restaurang någon gång i veckan, eller skaffa en större bostad? Börja med att definiera vad som är ditt ekonomiska mål, så kommer det att bli lättare att göra upp en plan för att du ska lyckas nå målet.

2. Få koll på ekonomin

Hur bra koll har du egentligen på din ekonomi? Brukar du dämpa ångesten med att shoppa på nätet eller slinker det alltid ner lite godis för att du är vrålhungrig när du handlar mat? Inte konstigt att pengarna springer iväg! Testa att ta hjälp av några ekonomiappar för att få bättre koll framöver.

3. Tjäna pengar

Du blir inte rik genom att lata dig. Engagera dig i ditt jobb och jobba hårdare än alla andra – det kommer att synas i lönekuvertet. Och om du har en fantastisk idé som du vill förverkliga: starta eget företag. Bland personer med stora finansiella tillgångar har över hälften byggt upp sin rikedom genom att starta eget företag. Men för att starta eget krävs driv, så du behöver vara beredd på att det kommer att krävas mycket mer av dig än om du är anställd. Förhoppnings kommer det att ge utdelning i form av både pengar och frihet.

4. Spara pengar

Sparar du pengar, har du kvar mer pengar. Att spara tusen kronor i månaden behöver inte vara en stor uppoffring, men det innebär att du har 120.000 på kontot efter tio år. Lägg in automatiska överföringar från ditt lönekonto så märker du knappt att du sparar.

5. Investera

Det bästa sättet för dig som siktar på en förmögenhet är att investera dina pengar så att de får jobba åt dig – inte tvärtom. Spara så mycket som möjligt av din lön (10-20 procent), och investera pengarna i aktier. Men för att kunna placera smart behöver du så klart läsa på, annars kan du förlora dina besparingar. Ett annat tips är att månadsspara i investmentbolag eller aktieindexfonder. Tänk dock på att det alltid finns risk att du inte får den avkastning du tänkt dig. Sprid risken genom att investera dina pengar i olika fonder och aktier.

 6. Låna så lite som möjligt

Det är svårt att spara pengar om du ständigt står i skuld till olika kredit- och långivare. Men om du är i en situation då du behöver låna pengar, se till att jämföra låneerbjudanden så att du får så bra villkor som möjligt.

Att bli rik är varken omöjligt eller superlätt. Utöver hårt arbete krävs det mod, risktagande, långsiktigt tänk och ekonomiskt intresse. Om du är beredd att göra det som krävs kan du sätta igång redan idag. Börja med att läsa på om aktier. Lycka till!