Consector Förklarar
Kreditkortet: Från nödlösning i papp till dörröppnare i titan

Kreditkortet: Från nödlösning i papp till dörröppnare i titan

Från nödlösning för generade restauranggäster till dörröppnare för flyglounger, fullbokade lyxhotell och de kreddigaste restaurangerna. Som direkt statusmarkör är den nya tidens svarta kreditkort däremot inget att hurra för.

CSEC_kortborder

Förödmjukad middagsgäst räddas av fru

1949, New York. Tre framgångsrika män dinerar på restaurangen Major’s Cabin Grill i skuggan av Empire State Building där de arbetar. När notan dimper ned på bordet upptäcker en av dem, affärsmannen Frank McNamara, till sin förskräckelse att han glömt cashen hemma.

Efter att ha blivit räddad ur den förnedrande knipan av sin fru svor han på att aldrig riskera att hamna i samma situation igen. När Frank återbesökte restaurangen året därpå halade han helt sonika fram ett signerat pappkort till den häpne servitören. Diner’s Club hade, som världens första kreditkort, sett dagens ljus.

CONSECTOR_Kreditkort_Diners_club

Ett av de allra första Diner’s Club-korten, anno 1955.

Färg efter social status

De började som papptingester med matt färg och hög gå sönder-faktor, och tog under 60-talet steget över till plastkort i grälla färger. Under decenniernas gång växte kreditkorten i popularitet, vilket fick såväl utfärdare som mer välbeställda innehavare att söka skilja sig ur mängden. Guldkorten föddes, och blev en etablerad skiljelinje mellan ”vanligt folk” och rika.

Men det var då det. I dag, när var och varannan småspenderare kan lägga vantarna på ett kreditkort i förgylld plast gäller det för eliten att markera. Först blev det platina. Nu ska det vara svart – måhända med plommonfärgade avarter – och gärna präglat i ett spännande material som titan, stål eller palladium.

Jämför och hitta bästa kreditkortet för just dig!

Grundläggande färglära associerar det svarta med makt, styrka och auktoritet. Måhända också med mindre trevliga företeelser, som död och sorg, men likväl är det en färg som bättre än någon annan ger intryck av att vara det ultimata. Slutet. Ett ramstarkt blodsband är nu knutet mellan utfärdare och spenderare. Läs och lär:

 

American Express Black – ”Centurion”

Här har vi kortens Rolls Royce, alla kategorier. Svart som natten, framkarvat ur titan och prytt av en bister romare. Centurion-kortet är inget man skaffar. Man förtjänar det. Helst genom att vara väldigt rik och gå loss med något av American Express mindre exklusiva kort för runt två miljoner på ett år. Har du tur blir du sedan involverad i en mytomspunnen inbjudningsprocess som direkt kräver dig på ytterligare 40 000 kronor.
CONSECTOR_Kreditkort_Centurion

För att få (och behålla) ett svart kreditkort ska man alltså spendera pengar. Mycket pengar. American Express har sitt Centurion, Mastercard och Visa har Black och Infinite. Två vanliga förmåner är conciergetjänster och gratis inträde till lyxiga flyglounger – något de allra flesta kan avstå ifrån.

I stället kan det vara värt att rikta in sig på de billigare alternativen, som ger vettiga förmåner i form av försäkringar, rabatter och räntefria krediter. Mer nischade kort har gratis flygmil eller avdrag på bensinköpet – medan andra är knutna till specifika livsmedelskedjor för en billigare matvardag.

 

Prylar är passé som statussymboler – tack för det

För femton år sedan var det kanske respektingivande att vifta med sitt guldkort vid bardisken – men hur står sig de exklusiva kreditkorten som statusmarkörer i dag? Tittar vi på Manpower-undersökningen Work Life får vi ett klart svar på frågan: Att visa upp sina prylar är ute. Att leva livet är inne. På statuslistans topp tio hamnar nämligen saker som ”att ha upplevt mycket” och ”att vara berest”. I botten hittar vi prylarna.

Den svenska marknaden är full av kreditkort där du – oavsett färg – garanterat kommer hitta ett som passar just dig, dina behov och din livssituation. Det kan verka som en djungel av rabatter, bonusar och förmåner, och det är här vi på Consector kommer in i bilden. Vi hjälper dig att jämföra och hitta det bästa alternativet.