Consector Förklarar
Låna till bostad utomlands

Låna till bostad utomlands

Att bo på varmare breddgrader är en dröm som många svenskar delar, men att faktiskt skrida till verket och flytta är en annan femma. Här berättar vi vad du behöver veta om att köpa bostad utomlands – kanske är det första steget till att även din dröm förverkligas.

Skillnaden mellan att köpa bostad utomlands och i Sverige

När du ska flytta utomlands behöver du vara medveten om att det inte bara är kulturen och klimatet som är annorlunda, även skatter, administration och lagar kan skilja sig från de svenska. Som blivande invånare är det ditt ansvar att ta reda på vad som gäller i din nya hemstad. Du behöver dessutom tänka på att själva köpprocessen ser annorlunda ut än i Sverige.

Lokal eller svensk mäklare?

Först och främst behöver du bestämma dig för om du ska anlita en svensk eller lokal mäklare. I många sydeuropeiska länder skiljer man på köp- och säljmäklare, och köpmäklaren får en del av säljmäklarens provision när köpet har gått igenom. Att anlita en köpmäklare är därför kostnadsfritt för dig som köpare, oavsett om mäklaren är svensk eller inte. Många upplever dock att det finns många fördelar med att anlita en svensk mäklare. Förutom att mäklaren har bättre koll på skillnaden mellan svenska och lokala regler kan kontakten kännas tryggare eftersom ni talar samma språk.

Bolån hos svensk eller utländsk bank

Eftersom bostadsmarknaden ser annorlunda ut i olika länder är det få svenska banker som godkänner bostadslån för bostäder utomlands. Däremot finns det flera svenska banker som samarbetar med utländska och kan hjälpa dig att upprätta kontakt med en lämplig bank. Att ha en lokal bank gör det dessutom enklare för dig att etablera dig i landet då du behöver lokalt bankkonto för att betala räkningar och liknande. Ett annat alternativ för att finansiera ditt nya boende kan vara att höja ditt befintliga bolån om du har en bostad i Sverige som inte är fullt belånad. Kontakta din bank för att undersöka dina möjligheter.

Dyrare eller billigare att köpa bostad utomlands?

Det är svårt att säga om det är dyrare eller billigare att köpa bostad utomlands – det beror på det specifika landet och området. Utöver själva köpeskillingen kan andra kostnader tillkomma, såsom moms, advokatarvoden och administrativa kostnader. I vissa länder, som Spanien, utgör kontantinsatsen minst 30 % av köpeskillingen, vilket gör att du behöver spara ihop mer pengar än du hade behövt hemma. Ett tips är att höra av dig till en svensk mäklarbyrå i området som kan berätta vilka kostnader du kan förvänta dig.

De tre viktigaste råden inför budgivning

1. Ta kontakt med svensk mäklare

Var du än vill köpa bostad kommer både budgivning och köpprocess att se annorlunda ut än i Sverige. Därför är det bra att ta kontakt med en svensk mäklare på plats innan du börjar leta bostad. En mäklare kan dessutom hjälpa dig att ta kontakt med den lokala banken och rekommendera en bra jurist.

2. Ta reda på vilka lagar som gäller

Det är din skyldighet att följa de lagar som gäller där du ska bo, men juridik kan kännas både svårt och krångligt. Ett tips är att anlita en jurist så att allt går rätt till när du ska hantera byråkratin runt omkring bostadsköpet.

3. Undersök hur budgivning går till

Det är få länder där budgivningarna är så långdragna som i Sverige, i andra länder kan ett bostadsköp vara en relativt snabb affär. Undersök hur det brukar gå till och hur du ska tänka innan du börjar buda – annars finns risken att du betalar betydligt mer än du faktiskt behöver.