Consector Förklarar
Låna pengar till ditt företag

Låna pengar till ditt företag

För egenföretagare kan det vara lättare sagt än gjort att ta företaget till en ny nivå om man inte har tillräckligt med pengar. Men som tur är finns det många olika alternativ för företag som behöver finansiering. Vill du låna pengar för att kunna utveckla och utöka din verksamhet? Eller behöver firman pengar så att du kan förverkliga den där affärsidén som kommer att ta världen med storm? Då kan ett företagslån vara något för dig.

Vad är företagslån?

Ett företagslån är en stabil och långsiktig lösning för dig som vill låna pengar till att investera i din verksamhet. Lånet kan till exempel användas till att utbilda de anställda, satsa på en ny marknad eller utöka verksamheten. Företagslån kan delas in i två kategorier: lån med eller utan säkerhet. Lån utan säkerhet är generellt dyrare än lån med säkerhet eftersom det innebär en större risk för långivaren. Kraven på säkerhet kan vara av olika slag, ibland i form av personlig borgen, i andra fall pantsättning av en fastighet. Alla typer av bolag kan ta företagslån: aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor.

Risk & ränta

Det är tyvärr inte gratis att låna pengar, och priset för lånet kallas ränta. Hur hög räntan är påverkas bland annat av risken som långivaren tar när de lånar ut pengar. Det finns ju alltid en möjlighet att företaget inte får in tillräckligt med intäkter för att kunna betala tillbaka lånet. Risken är helt enkelt något ditt företag får betala för: ju högre risk, desto högre ränta. Ett sätt att få en så låg ränta som möjligt är därför att välja ett lån med säkerhet eftersom det minskar risken för långivaren. Men då krävs självklart att du kan ställa upp som personlig borgensman eller pantsätta en fastighet eller liknande.

Hitta rätt långivare

När du ska ta ett företagslån är det viktigt att välja en långivare vars krav passar ditt företags specifika förutsättningar. Vissa långivare riktar in sig på nystartade verksamheter och andra vänder sig till mer etablerade företag. Banker kräver vanligtvis att du lämnar säkerhet för lånet, men ett traditionellt banklån är inte det enda alternativet. Idag använder många företag peer to peer-lån för sin finansiering. Det innebär att långivaren består av andra företag eller privatpersoner som lånar ut pengar. Utöver det finns många mindre kreditgivare och finansbolag som också erbjuder företagslån. Kom ihåg att jämföra låneerbjudanden från flera långivare innan du bestämmer dig så att lånet får så bra villkor som möjligt.

Vad ska låneansökan innehålla?

Precis som när du ska låna pengar som privatperson behöver du skicka in en låneansökan när du ska låna till företaget. För att göra en riskbedömning kommer långivaren att ta en kreditupplysning på företaget och be dig om en rad olika uppgifter. De flesta långivare vill dessutom se en noggrant genomtänkt affärsplan och en realistisk budget. Om ditt företag har ett par år på nacken kan de be om bokslut med resultat- och balansräkning. Ju bättre koll du har på ekonomin, desto större chans är det att långivaren beviljar lånet. Det skadar därför aldrig att visa att du tar hjälp av en redovisningsbyrå, det visar bara om att du är mån om att allt blir rätt