Consector Förklarar
Låna till husbygge – Så gör du en budget

Låna till husbygge – Så gör du en budget

Börjar det bli dags att förverkliga drömmen om att bygga nytt hus eller stuga? Då finns det finns många goda råd och tips längs vägen. Så här kan du gå till väga för att göra en budget och hitta det bästa lånealternativet.

Svaret på frågan ”vad kostar det att bygga hus” är sällan enkelt. Allt beror på vad du väljer för huskonstruktör, vilken husmodell du vill ha, vilka materialval du gör och hur mycket du kan tänka dig att göra själv. Köper du nyckelfärdigt blir den slutliga prislappen dyrare medan du kommer undan lite billigare om du kan göra vissa moment själv, exempelvis lägga golv och tapetsera. För att få en så rättvis bild av vad ett husbygge kostar så lönar det sig att göra en så detaljerad budget som möjligt. Förutom kostnaden för själva huset finns ett antal andra kostnader som uppkommer när du ska bygga hus. Dessa är:

  • Kostnad för tomten
  • Markberedning av tomt
  • Förberedning av husgrund
  • Anslutning till vatten- och avloppsnät
  • Anslutning till elnät och eventuellt fibernät
  • Lagfart (1,5 procent av köpeskillingen)
  • Bygglovskostnader
  • Kostnad för byggnadsmaterial
  • Hantverkskostnader
  • Eventuellt bygge av garage, carport eller parkeringsplats

När huset väl står på plats finns det dessutom ytterligare utgifter som kan komma att uppstå. Du vill kanske ha en gräsmatta, en entré, en trädgård och stenläggning eller asfaltering av husets infart? Glöm inte att även ta med dessa kostnader i beräkningen när du gör din kalkyl. Använd kalkylen som underlag när du bestämmer dig för vilken typ av hus du ska bygga. Även om du gjort en detaljerad budget och tänkt på många detaljer innan du drar igång så kan det vara bra att ha en buffert för oförutsedda kostnader. Försäkringar, besiktning och pantbrev är sådant som är lätt att glömma bort i ett första skede.

Teckna ett byggnadskreditiv

Ett husbygge pågår under en lång tid. Alla kostnader uppstår inte samtidigt, och det kan vara bra att lista vad som ska betalas när. Det finns olika sätt att finansiera ett husbygge, men det vanligaste är att du tecknar ett byggnadslån. Det innebär att du tar ett lån baserat på det värde som huset kommer att få när det är färdigt. Ett byggnadslån är en slags kredit som används för att bekosta bygget, och kallas ofta för ett byggnadskreditiv. Just vid nybyggnationer är det ett bra alternativ till bolån eftersom du inte har något hus att belåna förrän huset är färdigt. När bygget är klart görs en värdering av bostaden och de kostnader som uppkommit via din byggnationskredit betalas med denna typ av bolån. Räntan på ett byggnadskreditiv går att förhandla precis som vilket annat lån som helst.

Sänk kostnaden för ditt husbygge

Det finns många sätt att sänka kostnaden för ditt byggprojekt. Det bästa är att anpassa huset efter tomtens naturliga förutsättningar. Sluttar tomten väldigt mycket lönar det sig att bygga ett hus anpassat för sluttningar, ett så kallat sluttningshus eller suterränghus. Du sparar både tid och pengar på att undvika att fälla skog, spränga berg eller schakta i onödan. Genom att göra delar av arbetet själv kommer du också ner i totalkostnad, men underskatta inte den tid som arbetet kommer att ta. Ett annat sätt att sänka kostnaden är att göra så enkla materialval som möjligt. Räkna på alternativen och vad du tycker att olika material och stilar är värda.

Jämför räntan

I likhet med ett bolån så skiljer sig räntor och avgifter för ett byggnadskreditiv mellan olika banker. Det är flera faktorer som avgör vilken ränta du får på kreditivet och därmed finns det en stor fördel med att kontakta flera banker för att hitta det bästa lånealternativet. Många väljer att teckna bolån på samma bank där man haft byggnadskreditivet men det finns inte några krav på detta. Det är därmed alltid bra att jämföra flera bankers villkor för att hålla nere räntekostnaden.

På Consector hjälper vi dig att jämföra olika banker och långivare och ser till att du får så bra lånevillkor som möjligt. Vi samarbetar med över 30 långivare vilket gör att vi snabbt och enkelt kan erbjuda dig marknadens bästa ränta. Att skicka in en låneansökan är enkelt – du anger bara belopp och lånetyp så återkommer vi med svar från våra partners inom 24 timmar.