Consector Förklarar
Nå dina mål med en smart sparplan

Nå dina mål med en smart sparplan

Bil, båt sommarhus eller resa. Oavsett vad du drömmer om finns det en lösning. Emma Persson på SBAB hjälper dig att lägga upp en sparplan för att göra drömmarna till verklighet.

– Om du sätter upp en tidsram och en målsumma ökar dina chanser att lyckas, säger hon.

Alla har vi olika drömmar i livet, sådant vi vill se, uppleva eller äga. En del kostar tid, andra kostar pengar och vissa kräver bådadera. Oavsett hur just din dröm ser ut gör du rätt i att så snart som möjligt sätta upp en plan för hur du ska nå den, annars är risken att den aldrig förverkligas.

Emma Persson som är ekonom på SBAB understryker vikten av att ta sina drömmar på allvar, och hon har flera goda råd kring hur man lägger upp en sparplan för att kunna förverkliga dem.

Regel nummer ett är att sätta sig ner och fundera, vad vill du med ditt liv? Pengar handlar ju i mångt och mycket om drömmar och när man väl börjar fundera kring de här frågorna väcks många andra tankar kring livsstil, karriär och boende, säger hon.

–Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

När du väl har kommit fram till vad du har för drömmar och vad du vill prioritera den närmaste tiden är det dags för steg nummer två – att sätta upp ett mål.

– Det allra viktigaste för att lyckas med sitt sparande är att ha ett tydligt mål. Precis som med träning är det nämligen mycket lättare att komma igång då. Om du tränar inför maraton eller beach 2016 har du lättare att hitta motivationen. Rent psykologiskt är det samma mekanismer som gäller vid sparande.

När det är dags att börja spara finns det två parametrar som är bra att utgå från – tidsram och målsumma. När du har detta klart för dig blir det väldigt enkelt att räkna ut hur mycket pengar du måste sätta av varje månad, förklarar Emma Persson.

– Detta underlättar när du ställs inför mer kortsiktiga lockelser i vardagen. För de allra flesta människor är det nämligen mycket lättare att leva här och nu i stället för att planera framåt. Men om du har ett tydlig sparmål ökar dina chanser att faktiskt lyckas!

Men vad gör man om man ändå inte lyckas spara ihop alla pengar som krävs för att förverkliga en dröm? När är det okej att ta ett lån? Emma Persson tipsar om en enkel måttstock att utgå från.

Grundregeln är att fundera på vad din investering är värd om några år.  Om du lånar till någonting som har ett bestående värde, till exempel en bostad eller en utbildning, är det lättare att motivera ett lån. Om du däremot lånar till att köpa en bil eller en båt, för att inte tala om en semesterresa, bör du ha en rejäl kontantinsats och ha råd att amortera av lånet snabbt. Tänk efter en extra gång innan du lånar till saker som snabbt tappar i värde. Fundera på om du kan spara till dem istället.

–Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Emmas 5 steg för att nå ditt mål:

1. Sätt dig ner och planera. Vad har du för drömmar och vad vill du prioritera den närmaste tiden?

2. Sätt upp ett tydligt mål, med en tidsram och en slutsumma.

3. Räkna! Hur mycket pengar behöver du spara varje månad för att nå målet? 

4. Om du behöver låna pengar – räkna på vad din investering är värd om några år. Utifrån det kan du bedöma hur stor andel som är rimlig att låna och hur stor andel du bör ha i kontantinsats. Låna helst inte till saker som fort tappar i värde eller förbrukas snabbt.

5. Fira delmål och framsteg med jämna mellanrum! På så sätt håller du motivationen levande.