Consector Förklarar
När kommer skatteåterbäringen 2019?

När kommer skatteåterbäringen 2019?

Skatteåterbäring är de pengar man får tillbaka från Skatteverket om man har betalat in för mycket i preliminärskatt eller minskat sin beskattningsbara inkomst, till exempel genom avdrag för resor eller dubbelt boende. De vanligaste anledningarna till att man får skatteåterbäring är att man har ränteavdrag eller ojämn inkomst och inte har jämkat.

 

Datum för skatteåterbäringen 2019

9-12 april:

  • För dig som deklarerar i appen eller via e-tjänsten utan att ändra eller lägga till något senast den 2 april.

4-7 juni:

  • För dig som deklarerar i appen, via e-tjänsten, telefon, SMS eller på papper senast den 2 maj.

6-9 augusti:

  • För dig som tar hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast den 17 juni.

3-6 december:

  • För dig som saknar skatteregistrering i Sverige eller inte fått besked om din slutliga skatt tidigare.

Notera att det både är hur du deklarerat och hur komplicerad din deklaration är som avgör när skatteåterbäringen betalas ut.

 

När och hur får man veta om man får skatteåterbäring?

Din skatteåterbäring (eller din kvarskatt) framgår av slutskattebeskedet som kommer i samband med utbetalningen.

Några veckor innan återbäringen (2019: 19 mars) kan du logga in hos Skatteverket med e-legitimation. Om du har en digital brevlåda kan du se din skatteöversikt och godkänna din deklaration digitalt med Bank-id.

Du kan då även använda Skatteverkets app för att se din skatteuträkning.

 

Bankkonto och skattekonto

För att få sina pengar i tid är det viktigt att man anmält det bankkonto dit pengarna ska överföras. Detta kan du göra på Skatteverkets hemsida eller i appen.

Om man är sen med att anmäla bankkonto står pengarna kvar på Skatteverkets tjänst skattekonto. När ditt bankkonto väl är registrerat kan du begära en utbetalning från ditt skattekonto.

Om du vill att skatteåterbäringen ska betalas ut med utbetalningskort måste du kontakta Skatteverket.

Är beloppet under 100 kronor betalas pengarna inte ut utan står kvar (med ränta) på ditt skattekonto hos Skatteverket.

 

Digital brevlåda

För att få din skatteåterbäring så tidigt som möjligt (i april) behöver du en digital brevlåda. I denna kan du få meddelanden från Skatteverket och andra myndigheter.

Du kan välja mellan flera olika tjänster för din digitala brevlåda. Vissa av dem hanterar även brev och räkningar från företag. Läs mer på Skatteverkets hemsida

 

Hur beräknas skatteåterbäringen?

Skatteåterbäring eller kvarskatt beror på om det är plus eller minus på ditt skattekonto hos Skatteverket. Har du betalat in för mycket får du återbäring, fattas det pengar drabbas du av kvarskatt.

Skäl till att man får skatteåterbäring kan vara att arbetsgivaren har betalat in mer än nödvändigt i preliminärskatt. Det kan också handla om att man minskat sin beskattningsbara inkomst, till exempel genom avdrag för resor eller dubbelt boende.

Du kan själv använda verktygen på Skatteverkets hemsida eller i deras app för att i förväg göra en egen beräkning av hur mycket pengar du kan få tillbaka. Men då måste du fylla i alla uppgifter själv (till skillnad från den förtryckta blanketten som finns tillgänglig när det är dags att deklarera).

Skatteverkets skatteuträkningsprogram kallas ibland även för provdeklaration.

 

Vad händer om jag har skulder hos Kronofogden?

Om du har en skuld hos Kronofogden dras den av innan du får din skatteåterbäring. Det resterande beloppet betalas sedan ut till dig.