Consector Förklarar
När kommer skatteåterbäringen 2020?

När kommer skatteåterbäringen 2020?

Snart är det dags att deklarera, och då får du reda på om du ska få skatteåterbäring för att du betalade för mycket skatt förra året. Men vet du vilka datum du måste hålla koll på och vad du behöver göra för att få dina pengar? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta inför deklarationen 2020.

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka från Skatteverket om du har betalat för mycket preliminärskatt eller minskat din beskattningsbara inkomst, till exempel genom skatteavdrag. De vanligaste anledningarna till att man får skatteåterbäring är att man har ränteavdrag på lån, ojämn inkomst och inte har jämkat. Om det tvärtom visar sig att du har betalat för lite skatt under året måste du betala kvarskatt.

Hur deklarerar jag?

För att få din skatteåterbäring behöver du deklarera. I deklarationen redovisas hur mycket du har tjänat under föregående år och hur mycket skatt du har betalat. Du deklarerar genom att granska, signera och skicka in den förifyllda blanketten som Skatteverket skickar ut i mars eller april. Under Mina sidor på Skatteverkets hemsida kan du ta reda på om blanketten kommer att skickas till dig elektroniskt eller via post. Tänk på att även företag och företagare måste deklarera, dock sker detta vid olika tillfällen beroende på företagsform.

Deklaration 2020 – viktiga datum

 • 12 februari måste kvarskatt på över 30 000 kr vara inbetald om du vill slippa betala kostnadsränta.
 • 27 februari behöver du ha skaffat en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.
 • 13 mars skickar Skatteverket ut deklarationsblanketterna.
 • 17 mars öppnar den digitala deklarationen hos Skatteverket.
 • 31 mars är den sista dagen att deklarera om du vill få skatteåterbäringen i april.
 • 14 april skickar Skatteverket senast ut deklarationsblanketter i pappersform.
 • 4 maj ska din inkomstdeklaration vara inlämnad.

När får jag tillbaka på skatten 2020?

 • 7-8 april om du deklarerar i appen eller via e-tjänsten senast den 31 mars och inte ändrar eller lägger till något.
 • 9-12 juni om du deklarerar i appen, via e-tjänsten, telefon, SMS eller på papper senast den 4 maj.
 • 4-7 augusti om du tar hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast den 15 juni.
 • 8-11 december om du saknar skatteregistrering i Sverige eller inte fått besked om din slutliga skatt tidigare.

Notera att det både är hur du deklarerat och hur komplicerad din deklaration är som avgör när skatteåterbäringen betalas ut.

När och hur får jag veta om jag får skatteåterbäring?

Hur mycket du får tillbaka i återbäring eller behöver betala i kvarskatt framgår av slutskattebeskedet. Det skickas ut i samband med att pengarna betalas ut. Kom ihåg att du behöver deklarera för att få ditt slutskattebesked.

Hur får jag skatteåterbäringen så snabbt som möjligt?

1. Anmäl ditt bankkonto

För att få din skatteåterbäring så snabbt som möjligt behöver du anmäla ett bankkonto som pengarna ska överföras till. Det kan du göra på Skatteverkets hemsida eller i appen. Om du är sen med att anmäla bankkonto ligger pengarna kvar i Skatteverkets skattekonto. När ditt bankkonto väl är registrerat kan du begära en utbetalning från ditt skattekonto. Är beloppet under 100 kr betalas pengarna inte ut, utan sparas på skattekontot till nästkommande år.

2. Deklarera digitalt

Om du vill få din skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera digitalt senast den 31 mars 2020. Ett tips är att skaffa en digital brevlåda, då får du deklarationen tidigare än om du väntar på pappersblanketten som kommer med posten. Skaffar du tjänsten Kivra innan den 27 februari får du deklarationen redan den 4-11 mars.

Hur kan jag undvika att betala för mycket skatt?

Vill du hellre betala mindre skatt under året och inte få tillbaka lika mycket skatteåterbäring kan du ansöka om jämkning hos Skatteverket. Det kan du även göra om du tror att du kommer att behöva betala kvarskatt nästa år. Jämkning innebär att din arbetsgivare gör ett högre eller lägre avdrag för skatt när de betalar ut din lön. Det brukar ta ungefär två veckor för Skatteverket att godkänna ansökan. Beskedet behöver du ge till din arbetsgivare.

Vad händer om jag har skulder hos Kronofogden?

Om du har en skuld hos Kronofogden dras den av innan du får din skatteåterbäring. Det resterande beloppet betalas sedan ut till dig.

Källa: Skatteverket