Consector Förklarar

När syns inkomst på UC?

Skatteverkets uppgifter för 2016 års taxerad inkomst är nu uppdaterade i Upplysningscentralens system. Detta innebär att din inkomst för 2016 syns när du gör en kreditupplysning. Det är det många som vill lägga om sina bolån eller låna pengar till renoveringar eller semesterprojekt under sommaren. För att få så bra villkor som möjligt inväntar man ofta så att förra årets inkomst- och taxeringsuppgifter syns på sin kreditupplysning. De flesta har deklarerat till 1 maj och det är många som frågar sig när uppdaterade inkomsten egentligen syns hos Upplysningscentralen? UC (Upplysningscentralen) uppdaterar inkomstuppgifterna fyra gånger per år: i juni, augusti, september och december. För personer som gjort en förenklad deklaration, det vill säga inga tillägg eller ändringar, och deklarerat i tid så syns taxeringen från 2017 i början av juni 2018. Nästa uppdatering sker med andra ord under augusti. För personer med enskild firma uppdateras taxeringen först i december.

Så ser du registrerad inkomst

Det finns ett flertal tjänster som kan användas för att se vilken inkomst som är registrerad hos Skatteverket och som sedan registreras hos kreditupplysningsföretagen.

Ekonomiappar

– Tink är en ekonomiapp som bland annat hämtar information från Skatteverket. När deklarationen är godkänd och registrerad hos Skatteverket kan appen uppdatera din inkomst därifrån. Det går därmed att se gällande taxerad inkomst. Det finns även flera andra appar med liknande funktion. Men kom ihåg att registrerad information hos Skatteverket inte alltid är samma som hos UC. Med tanke på att UC uppdaterar sitt register fyra gånger per år kan det alltså ta några månader innan den nya inkomsten är registrerad.

Min UC

– Om du vill veta om dina inkomstuppgifter registrerats av UC kan du använda dig av ”Min Upplysning”. För 19 kr kan du se din kreditupplysning utan att behöva ta en skarp förfrågan. Då visas de uppgifter som kreditbolag kan se när de genomför en kreditupplysning. Utöver din taxerade inkomst kan du därmed även se betalningsanmärkningar, fastighetsinnehav och bolån.

Har du högre lön än taxerad inkomst?

Har din inkomst förändrats betydligt under de senaste 12 månaderna finns alltså en fördel att vänta in registrering av den nya inkomsten innan en låneansökan skickas in. Detta eftersom bankerna ser på kreditupplysningen och utgår från dessa uppgifter. Du kan ändå ha möjlighet att låna pengar innan dessa uppgifter är uppdaterade. Enklast är att du har tillgång till lönespecifikationer för de tre senaste månaderna och har tillgång till ditt anställningsbevis. I kontakt med oss anger du din nuvarande inkomst och är beredd att skicka in dessa dokument som ett bevis på den ökade inkomsten. Eftersom du därmed kan bevisa att lönen ökat blir chansen större att lånet beviljas.

Se över din lånesituation regelbundet

Även om det inte enbart är din inkomst som avgör räntesatsen så spelar den en stor roll. Ta därför för vana att se över din lånesituation minst en gång per år och jämför olika lånealternativ via Consector. Med årliga löneförhöjningar och förbättrad kreditvärdighet kan många pressa ner sin ränta varje år. Kom ihåg att de flesta banker ger dig en och samma ränta under hela låneperioden. Får du bättre kreditvärdighet bör du därför göra en ny jämförelse och hitta ett bättre alternativ.

Vill du utmana din ränta direkt?

Ring oss på 0770 – 221 222 eller klicka här för att komma till Online-ansökan.