Consector Förklarar
Nya Tider, Ny Bostad

Nya Tider, Ny Bostad

Att köpa en ny bostad kan kännas otroligt spännande – men också rätt så rörigt. Förutom att du står inför en stor livsförändring är det många saker du behöver ha koll på under köpet. När du köper en bostadsrätt köper du rätten att använda en lägenhet i en bostadsrättsförening. Därför ser processen lite annorlunda ut jämfört med när du köper ett hus. Här är en checklista på vad du behöver veta inför en av livets största affärer: bostadsrättsköpet.

1. Skaffa lånelöfte

Innan du ger dig ut och börjar leta efter en lägenhet behöver du veta vad du har råd med. Det tar du reda på genom att ansöka om lånelöfte hos en bank. Ett lånelöfte är ett intyg, som gäller under en viss tidsperiod, på att banken kommer att låna ut pengar till dig. Att ansöka om lånelöfte är kostnadsfritt och ej bindande. I slutändan behöver du alltså inte låna från banken som gav dig ett lånelöfte, så om du hittar ett bättre alternativ bör du välja det.

2. Förberedelser

Om det är första gången du köper en bostadsrätt kan det vara svårt att veta vad du ska leta efter. Gör en lista med egenskaper som du vill att lägenheten ska ha och vad du inte kan tänka dig att kompromissa med. Måste fastigheten ha hiss? Är det okej om det är lyhört? Ibland kan man behöva gå på några visningar för att få en bild av vad man vill och behöver. Gör det, och fyll på listan efter hand. Snart kommer det att räcka med att se annonsen för att veta om det är värt att gå på visningen.

3. På visning

När du går på visning är det viktigt att känna till att du som köpare har omfattande undersökningsplikt. Det betyder att det är upp till dig att undersöka vad lägenheten har för egenskaper och brister. Så var inte blyg, ingen fråga eller fundering är för dum. Be mäklaren om frågelistan, där har ägaren fyllt i vilka tidigare arbeten som utförts i bostadsrätten. Passa också på att fråga om det finns något våtrumscertifikat. Det visar om renoveringar i badrum har utförts enligt branschreglerna. Utöver det bör du anlita en besiktningsman för att få en professionell bedömning av lägenhetens skick.

4. Granska bostadsrättsföreningen

Till slut händer det: du hittar en lägenhet som känns helt rätt. Då är det viktigt att läsa på om bostadsrättsföreningen som den är en del av. Sätt dig in i föreningens stadgar så att du är medveten om vilka krav som ställs på dig som medlem. Du behöver dessutom granska föreningens ekonomi eftersom den avgör hur hög föreningsavgift du kommer att betala. Ta reda på om föreningen är skuldsatt sedan tidigare och om det finns planer på eller behov av renovering. Om så är fallet kan bostadsköpet i värsta fall kan bli en riktigt dålig affär. Du behöver därför vara helt säker på att du har all information innan du lägger ditt bud.

5. Budgivning

När flera spekulanter har visat intresse för bostadsrätten blir det ofta budgivning. För att få delta i budgivningen behöver du visa upp att du har fått ett lånelöfte från banken. Vanligtvis är det personen som lägger det högsta budet som får köpa lägenheten, men så är inte alltid fallet. Det finns nämligen inga lagar för hur en budgivning ska gå till, och det alltid säljaren som bestämmer vem hen ska sälja till.

6. Skriva kontrakt

Affären är inte klar förrän kontraktet har skrivits på. Därför ligger det i både ditt och säljarens intresse att det sker så snart som möjligt efter budgivningen. I vissa fall hinner du knappt stämma av med banken innan kontraktsskrivningen. Då är det smidigt att använda sig av oss på Consector. Vi hjälper dig, helt kostnadsfritt, att förhandla med bankerna och se till att du får ett bolån med en så låg ränta som möjligt.

Under kontraktsskrivningen kommer mäklaren att gå igenom köpekontraktet noggrant. För att undvika missförstånd är det viktigt att du förstår dess innehåll, så tveka inte att fråga om du känner dig osäker. Du har också möjlighet att skriva in olika villkor i kontraktet. Ett villkor kan till exempel vara att kontraktet endast är giltigt om ditt bolån beviljas. När du har skrivit på kontraktet ska du betala handpenning för bostadsrätten. Den ligger vanligtvis på 10 % av köpeskillingen (bostadens pris).

7. Fira!

När du har kommit så här långt får vi ta och gratulera – du har blivit med bostadsrätt. Välkommen till ditt nya liv!