Consector Förklarar
Peer 2 Peer-lån – ett modernt sätt att låna pengar.

Peer 2 Peer-lån – ett modernt sätt att låna pengar.

Vad betyder Peer 2 Peer?

Det är när du lånar pengar av privatpersoner istället för att låna av bankerna. Det är ett nytt sätt att finansiera sina drömmar, i alla fall i Sverige. Peer 2 Peer, kallas också för P2P-lån, marketplace lending, crowdlending eller person till person-lån. Det här sättet att låna har funnits i USA i över tio år och nu börjar det bli större i Sverige.

Det är för tillfället en av de finansieringssätten som växer snabbast. Peer to peer-lån växte fram eftersom det var ett alternativ till banksektorn som kan ha högre och dolda avgifter. Det är alltså en, eller flera, privatpersoner som finansierar lånen. När det kommer till investering är P2P-lån ett alternativ till att köpa aktier eller att lägga undan pengar på ett sparkonto som inte har en ränta. För den som söker lånet är det väldigt annorlunda från traditionella privatlån.

Ett sätt att se hur populärt det börjar bli är genom att kolla hur storbankerna försöker motgå detta alternativ till banklån. Vissa banker i USA har försökt bli mer transparenta i vad som kommer med ditt lån. Allt för att motverka att fler går över till P2P-lån.

Denna form av digitalisering inom branschen är otroligt bra för finanssektorn då lån blir mer effektiviserade och ett mervärde tas fram åt konsumenten. Precis som en låneförmedlare som hjälper dig att hitta ett bra lån med banker kommer detta öppna upp för att låneförmedlare kan hjälpa dig hitta ett bra lån via en privatperson. Det funkar med hjälp av Sveriges goda förutsättningar som vår höga betalningsmoral, kreditupplysningssystem, personnummer och BankID.

 

Hur går det till för låntagare?

När det kommer till att låna vid Peer 2 Peer-lån så måste du använda dig av ett förmedlingsbolag. De finns online och processen är nästan som när du ska ansöka hos en vanlig bank.

  • Du registrerar dig och väljer det belopp du ansöker om samt att du anger hur lång tid du måste ha för att betala tillbaka.
  • En kreditbedömning görs på dig och sedan bestäms en ränta av företaget.
  • Utbetalningen kan ta längre tid än ett vanligt lån – speciellt om det rör sig om större summor. Flera personer kan samla ihop pengar och låna ut det till dig.

Det är viktigt att komma ihåg att det här sättet att låna pengar är väldigt nytt för Norden men fintech är en så stor del av Sverige att det kommer bli en standard. Börja planera ditt nästa lån – genom någon annan.