Consector Förklarar
Planera din ekonomi – med veckobudget

Planera din ekonomi – med veckobudget

I några månader har vi pratat mycket om beteendeekonomi. Vi har pratat om hur vanor, känslor och tankefel gör att vi fattar dåliga beslut. Vi har guidat er igenom beteendeekonomin och hur du kan skapa nya ekonomiska vanor. Nu har det gått en tid och du har förmodligen (ja, du är inte ensam) fallit tillbaka i gamla vanor. Det kan handla om de vanliga fällorna som erbjudanden i mailkorgen som bara är för bra för att inte nappa på eller den där tröstshoppingen som får dig på lite bättre humör – i alla fall för en liten stund. Två veckor innan lönen trillar in på kontot igen så står du där och stirrar på ditt saldo och undrar hur det gick till? Det finns många anledningar till det. Bland annat så har vi ofta dålig struktur på våra utgifter, vissa räkningar kommer månadsvis, andra kvartalsvis och ibland trillar det in någon oväntad faktura. Vi spontanshoppar ibland, äter lunch ute någon gång i veckan och för att inte tala om den där dagliga latten. Många bäckar små! Problemet är att det ofta är lätt att spendera pengar när de finns på kontot, och resultatet blir att vi får dålig koll på vad vi faktiskt lägger pengarna på.

Lösningen är enkel – sätt en veckobudget

Ett annat tankeproblem som vi människor har är vår oförmåga att ta beslut och att tänka långsiktigt. Det är jobbigt att behöva tänka på ”har jag verkligen råd med det här” och framför allt i början på månaden då man ofta har mer pengar på kontot och det är lätt att bli blind för de dagliga, oftast onödiga, utgifterna. Men med en så kallad veckobudget får du en bättre och mer kortsiktig plan över dina dagliga utgifter.

Så här gör du

När alla räkningar är betalda, se över vad du har kvar att röra dig med under månaden. För över en del till sparkontot och dividera resten på fyra veckor för att se vad din budget blir vecka för vecka. Ha även bättre koll genom att samla dina lån.  Då vet du redan i förhand hur mycket du har råd att spendera varje vecka. Hjärnforskning har visat att denna metod faktiskt fungerar. Det är ett enkelt sätt att lura hjärnan på – vi slipper det där jobbiga med att tänka långsiktigt och får framför oss en väldigt konkret, tydlig och kortsiktig veckobudget som är enkel att följa och får oss tänka efter lite extra. Med veckobudgeten vet du direkt om du har råd med den där jackan eller inte.